NEUSPELI POSKUS KOALICIJE: Zorčič ostaja na mestu predsednika DZ

Slovenija

Koalicijskim poslancem ni uspelo razrešiti predsednika DZ Igorja Zorčiča. Na glasovanju je predlog SDS, NSi in SMC podprlo 45 poslancev, za razrešitev bi jih potrebovali 46. Proti ni bil nihče, dve glasovnici sta bili neveljavni. Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB ter poslanska skupina nepovezanih poslancev so glasovanje obstruirale.

Koalicijske poslanske skupine so razrešitev Zorčiča predlagale, potem ko je ta minuli teden skupaj s poslanskima kolegoma Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil koalicijsko SMC. Predlog je vložilo 38 poslancev SDS, NSi in SMC, vnaprej pa so glasovanje za razrešitev predsednika DZ poleg teh napovedali še v SNS. V DeSUS se niso izrekali, vodja poslanske skupine narodnih skupnosti Felice Žiža pa je napovedal glasovanje po lastni vesti.

Današnja razprava večinoma opozicijskih poslancev je med drugim postregla z očitki o koalicijskem trgovanju z glasovi in o posegih v načelo delitve oblasti. Zorčič pa je v svojem nastopu med drugim tudi poudaril, da to, da ni več član koalicijske SMC, ne more biti razlog za njegovo zamenjavo.

Na drugi strani so v koaliciji večkrat spomnili, da je bil Zorčič za predsednika DZ izglasovan na podlagi koalicijskega dogovora in da se je njegov položaj z izstopom iz koalicijske stranke spremenil.

Razrešitev Zorčiča je predlagalo 38 koalicijskih poslancev. Da bi predlog uspel, bi moralo razrešitev na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  31 .03. 2021 ob  16: 09
proti razrešitvi so glasovali v sds, ker že njim samim janez preseda
Cazzimperio  |  31 .03. 2021 ob  07: 30
Smc bo moral kmalu zamenjati ime.
Predlagam DDOLDS. (drek drek od liberalne demokracije Slovenije).....
joe jaxson |  30 .03. 2021 ob  22: 35
upam, da se je prosti pad vladnih samosvojih mogotcev začel !