SLOVESNO ODPRTJE V PIRANU: Tartinijeva hiša odslej v prenovljeni podobi (FOTO)

Piran

V Piranu so danes slovesno odprli prenovljeno Tartinijevo hišo. V zgodovinski stavbi, kjer ima sedež tamkajšnja skupnost Italijanov, bodo zahvaljujoč prenovi vzpostavili muzejsko pot skozi hišo, za katero si želijo, da bi postala stičišče glasbenikov in umetnikov.

Tekom prenove so prenovili zunanjost stavbe in pripravili infrastrukturo, ki je omogočila vzpostavitev muzejske poti oz. sprehoda skozi hišo, je ob današnji slovesnosti pojasnila predsednica Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Manuela Rojac.

"Nekatere sobe so se tako spremenile v informativne, druge so se oplemenitile z razsvetljavo, Tartinijeva violina je dobila svoj prostor, pisarne so se spremenile v dvorane, ki bodo namenjene razstavam ali drugim oblikam kulturnega življenja," je naštela predsednica italijanske skupnosti.

V času prenove je bil po njenih besedah največji izziv nadaljevati z dejavnostmi v hiši, ki je stičišče pripadnikov italijanske narodne skupnosti. Po prenovi želijo hišo odpreti širši javnosti in obiskovalcem, ki jih zanimata kulturna dediščina in Tartinijeva zapuščina, obenem pa ohraniti hišo kot kulturno, glasbeno in družabno središče narodnosti.

Prav tako se bodo potrudili nadgraditi in osvežiti obstoječe vsebine, da bi iz hiše naredili prostor druženja glasbenikov in umetnikov, je še dodala Manuela Rojac.

Prenovo Tartinijeve hiše so izpeljali v okviru projekta Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija, ki je sofinanciran iz programa Interreg Italia - Slovenija, piranska občina pa v njem nastopa kot vodilni partner. Kot je poudaril župan Đenio Zadković, želijo s projektom spodbuditi ohranjanje in promocijo kulturne dediščine obmejnega območja, zlasti v povezavi s skladateljem Giuseppejem Tartinijem, čigar 250. obletnico smrti bodo obhajali prihodnje leto.

Kot je dodal župan, si v Piranu želijo podobnih uspešnih projektov tudi za ostale kulturne spomenike v mestu, kot sta denimo Apollonijeva palača in palača Trevisini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija