Slovenski in italijanski dijaki se bodo družili ob dobri hrani

Trst

Okoli 580 dijakov slovenskih in italijanskih šol se bo danes zbralo na delavnicah v kraju Lignano Sabbiadoro v italijanski Furlaniji - Julijski krajini. Organizatorji dogodka želijo mladim z učenjem, igro, raziskovanjem ter eksperimentiranjem predstaviti zdravo, tipično in lokalno prehrano v luči večkulturnosti in čezmejnosti.

Kot še navajajo organizatorji, je cilj projekta preizkušanje kognitivno-senzoričnih procesov na področju prehrane v šolah ter uvedba novih kulturnih in senzoričnih pristopov za ozaveščeno in drugačno dojemanje hrane. S tem želijo mlade in njihove družine oddaljiti od stereotipov in slabih navad.

Dijaki, slovenski bodo prišli iz Ilirske Bistrice, Podgrada, Postojne, Prestranka in Hruševja, bodo s prevezo na očeh odkrivali hrano, ker je znanstveno dokazano, da vid vpliva na okuse. Za didaktične in raziskovalne vidike projekta sta poskrbeli univerzi v Trstu in Ljubljani.

Tipična hrana za dijake

Vzporedno s projektom bodo potekale tudi večkulturne dejavnosti, ki povezujejo različne kulinarične običaje in okuse, od italijanske dežele Emilije Romanje do Slovenije. Pri tem želijo organizatorji trajno razširiti ponudbo šolske prehrane preko uvajanja tipičnih lokalnih jedi v šolske menze. Na jedilnikih se bodo tako v šolskem letu 2013-2014 znašli passatelli (vrsta svežih testenin, ki izvira iz Romanje) v juhi, zmleta postrv, mineštra z bučo, ajdova kaša s skuto in jabolki, telečja obara z ovsenimi cmoki ter jota s kislo repo.

Vodilni partner projekta je italijanska občina Fiumicello, med drugimi pa sodelujejo tudi Univerza v Trstu, Univerza v Ljubljani, občina Postojna, Biotehniški center Naklo in Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom.