Slovenska podjetja v BiH kljub izgredom večinoma poslujejo normalno

Nasilni izgredi in množični protesti v BiH na poslovanje podjetij, tudi slovenskih, zaenkrat nimajo odločilnega vpliva. "Večina podjetij posluje popolnoma nemoteno, zaprta pa so tista, ki imajo prostore v neposredni bližini dogodkov," je za STA pojasnila generalna sekretarka slovenskega poslovnega kluba v BiH Barbara Pribožič Leka.

"Večina podjetij posluje popolnoma nemoteno, saj se sami nemiri dogajajo v strogem centru mesta," je pojasnila Pribožičeva. Če se podjetje ne znajde v samem središču dogodkov, lahko torej posluje bolj ali manj običajno. "Dejstvo pa je, da kdor koli je v bližini dogodkov, ne more normalno poslovati in tisti so zaprti, tako kot so zaprte tudi nekatere šole in vse, kar je v bližini," dodaja sogovornica.

Generalna sekretarka slovenskega poslovnega kluba v BiH je še povedala, da so začeli ljudje pospešeno obnavljati domače zaloge. "Trenutno gredo v promet predvsem osnovne potrebščine oziroma živila, kot sta moka in olje. To gre v prid rezultatom velikih trgovcev," pravi sogovornica. "Ne poznam pa nobenega, ki bi se danes odločal o tem, ali bo kupil avto ali ne," še dodaja. V BiH se je po besedah Pribožičeve nakopičilo ogromno potencialnega nasilja in nezadovoljstva. V državi sicer vlada upanje, da se bodo stvari čim prej umirile in bo dejansko prišlo do sprememb. "Se pa zavedamo, da se to ne bo odvilo samo od sebe," poudarja in dodaja, da bi bila nujna pomoč oziroma intervencija velikih sil, kot so EU, ZDA in Rusija, saj sicer napredek ne bo mogoč.

BiH je med najpomembnejšimi zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. Vrednost slovenskega izvoza v BiH je leta 2012 po podatkih državnega statističnega urada znašala okoli 584 milijonov evrov, uvoz pa je bil vreden skoraj 365 milijonov evrov. V prvih 11 mesecih lanskega leta je bila vrednost uvoza pri 516 milijonih, vrednost uvoza pa pri 324 milijonih evrov. Po podatkih centralne banke BiH je Slovenija četrta najpomembnejša partnerka glede na obseg tujih neposrednih vlaganj v državi. Konec leta 2012 so imela slovenska podjetja v BiH za 523,5 milijona evrov investicij.