Slovenija se je segrela za 1,7 stopinje Celzija

Ozračje v Sloveniji se je na državni ravni v zadnjih 50 letih v povprečju segrelo za 1,7 stopinje Celzija, kar je nad svetovnim povprečjem, je danes v Ljubljani izpostavil Gregor Vertačnik z Agencije RS za okolje. Vzhodni del države se je segrel bolj od zahodnega, posamezni meseci pa so dolgoletnega povprečja odstopali tudi za pet stopinj Celzija.

Temperature so se najbolj zviševale v času zime

Povprečna temperatura zraka je v Sloveniji naraščala 0,34 stopinje Celzija na desetletje. Se je pa najnižja jutranja temperatura v povprečju dvigala hitreje od povprečne dnevne temperature ter od najvišje dnevne temperature.

V večjem delu sveta so se temperature najbolj zviševale v času zime, medtem ko se V Sloveniji temperatura v zadnjih 50 letih najbolj dviguje poleti. Zime pa so se najbolj ogrele na severovzhodu. Jeseni so bile v obdobju 1961 - 2011 sprva postopno hladnejše, od konca 70. let pa beležijo počasen dvig temperature.

Podatke je Vertačnik črpal iz petega poročila medvladnega odbora za podnebne spremembe, katerega objava sovpada z današnjo objavo prvega dela petega velikega poročila Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC). Poročilo medvladnega odbora, ki so ga naslovili Podnebna spremenljivost Slovenije, obravnava obdobje od leta 1961 do 2011.