Slovenija leta 2011 z 2,5 zdravnikoma na 1000 prebivalcev

Zdravje

Slovenija je imela leta 2011 2,5 zdravnika na 1000 prebivalcev, izhaja iz poročila o zdravju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). To je sicer pod povprečjem OECD in manj kot v večini držav EU, medtem ko Slovenija v primerjavi z drugimi državami OECD izstopa z visoko stopnjo diplomantov medicine glede na število vseh zdravnikov.

Kot je razvidno iz danes objavljenega poročila OECD in navedb ministrstva za zdravje, je v Sloveniji delež zdravnikov splošne in družinske medicine 20 odstotkov, medtem ko povprečje OECD znaša 30 odstotkov. Ima pa Slovenija najvišji delež zdravnic, poleg tega v primerjavi z drugimi državami OECD izstopa z visoko stopnjo diplomantov medicine glede na število vseh zdravnikov in tudi z visoko stopnjo diplomantov zdravstvene nege na 100.000 prebivalcev.

Trajanje življenja peseglo 80 let

Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu je tako v Sloveniji kot v ostalih državah OECD preseglo 80 let. Obenem OECD v poročilu pri proučevanju 30-letnih moških oz. žensk ugotavlja, da razlika v pričakovanem trajanju življenja med najvišje in najnižje izobraženimi moškimi v Sloveniji znaša 10,4 leta, med ženskami pa 4,4 leta.

Na področju zmanjševanja umrljivosti novorojenčkov Slovenija izkazuje ugodne rezultate, saj se z 2,9 umrlimi na 1000 živorojenih uvršča med prvih osem držav.

Carski rez so leta 2011 opravili v 19,4 primerih na 100 živorojenih, s čimer se Slovenija uvršča v tisto skupino držav, ki se redkeje odloča za ta poseg. A prav pri tem posegu je v Sloveniji v zadnjih 20 letih opaziti izrazito rast.

V Sloveniji opazno tvegano pitje alkohola med 15-letniki

Ministrstvo za zdravje izpostavlja, da je v Sloveniji že dlje časa opazno tudi tvegano pitje alkohola med 15-letniki. Med njimi jih je bilo leta 2011 več kot 40 odstotkov pijanih vsaj dvakrat v življenju, povprečje OECD pa je nižje za deset odstotkov. Tako je Slovenija skupaj z Dansko, Finsko, Anglijo, Estonijo, Madžarsko in Češko med državami z najbolj tveganim pitjem alkohola med mladostniki.

Med otroki je opazen visok delež tistih s prekomerno telesno težo. V Sloveniji je pretežkih 30 odstotkov fantov (povprečje OECD je 23 odstotkov), medtem ko dekleta ne odstopajo od povprečja OECD, ki znaša 21 odstotkov.

Slovenija se je uvrstila še med države z najvišjo smrtnostjo v obdobju 30 dni po sprejemu v bolnišnico zaradi možganske kapi.

Delež cepljenih proti gripi pa je bil pri starejših od 65 let med najnižjimi v državah OECD in je znašal 16 odstotkov. Leta 2005 je bil ta delež še enkrat višji. Povprečna precepljenost v državah OECD je bila 56-odstotna, še izhaja iz poročila OECD.

Deli novico: