SLOVENIJA KREPI PRITISK NAD ITALIJO: Tožila bo šest obmejnih radijskih postaj

Slovenija

Vlada je na predlog ministrstva za javno upravo sprejela akcijski načrt, s katerim želi okrepiti pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje zaradi seganja frekvenc na slovensko ozemlje. Med drugim je za pripravo tožb pooblastila državno odvetništvo, ki bo v kratkem vložilo šest tožb zoper radijske postaje, je povedal minister Rudi Medved.

Težave s seganjem frekvenc italijanskih radijskih postaj na slovensko območje trajajo že več kot deset let, v tem času pa je Slovenija poskušala na vse načine vplivati na Italijo, "ki pa je bila gluha za naše pozive". Zato so na ministrstvu decembra pripravili pobudo, naj Slovenija bolj aktivno pristopi k težavi in okrepi pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje, saj njihovo oddajanje sega v frekvence, ki so bile slovenskim radijskim postajam dodeljene skladno z mednarodnimi sporazumi.

Vlada je tako sprejela akcijski načrt, ki vključuje tožbe zoper italijanske radijske postaje, pri čemer bodo v kratkem v Sloveniji vložili omenjenih šest tožb. "Državno odvetništvo ima pooblastila in te sodne postopke bomo izpeljali, ker očitno kakšnih drugih vzvodov vsaj za zdaj ni," je povedal Medved in dodal, da bodo na težave seveda še naprej opozarjali na bilateralni ravni ter na ravni EU in ravni Mednarodne telekomunikacijske organizacije.

"Na ta način želimo Italijo vnovič opozoriti, da krši vse mednarodne norme na tem področju," je dodal Medved. Po drugi strani pa so minuli teden v Italiji potekali prvi naroki v osmih pravdnih postopkih zaradi seganja slovenskih radijskih frekvenc na italijansko ozemlje, v katerih je Slovenija stranski udeleženec. Kot je dodal Medved, so vsi naroki začuda potekali na isti dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  19 .02. 2019 ob  10: 54
@tupamaros

Radi Ognjišče stokrat raje. Zelo dosti slovenske glasbe, malo politikanstva, tistih par % verskih vsebin pa človek potrpi. Ti lahi neprestano blebetajo kot pokvarjena lajna. Sicer pa je prav da se pri nas da prednost slovenskim radijskim postajam. Italijani so prav nadležni s tem kršenjem frekvenc in jakostjo oddajanja.
Prognostik |  19 .02. 2019 ob  09: 09
V Kopru se zaradi Radia Ognjišče zelo slabo lovi Radio Ottanta. Sedaj vi meni povejte kaj vam je ljubše: R80 ali versko?
Je kdo koga kaj vprašal preden so delili frekvence?