ZAČETEK KONCA OBALNIH RADIJSKIH POSTAJ? Italija od slovenskega radia zahteva vrtoglavo odškodnino

Slovenija

Televizija POP TV je včeraj poročala, da je italijansko vrhovno sodišče dokončno zavrnilo pritožbo slovenskega radia Center in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 150 tisoč evrov zaradi motenja frekvenc italijanske radijske postaje, skupni znesek pa bi lahko narastel na več milijonov evrov. Bi to lahko pomenilo konec slovenskih radijskih postaj, ki oddajajo ob meji z Italijo? 

Obalna komercialna radijska postaja Radio Capris

Čeprav obe radijski postaji, tako slovenska kot italijanska, uporabljata frekvenco, ki po mednarodnem dogovoru pripada izključno Sloveniji, je najvišja italijanska sodna instanca presodila, da so za odločanje o tem pristojna italijanska sodišča, je poročala televizija. Slovenski radii so sicer zgolj najemniki frekvenc, ki so v lasti Slovenije, zato bodo tovrstne odškodnine na koncu padle na pleča davkoplačevalcev

Kot je v intervjuju za POP TV dejal direktor Radia Center Gregor Mehmedovič, je dejstvo, da je njihov radio kot prvi izgubil pritožbo na sodišču v Italiji, morda le začetek, saj bi podobni usodi lahko sledile še radijske postaje, ki oddajajo na Primorskem. "Lahko se nam zgodi, da ne bo slovenskega radia do Postojne," je dejal za televizijo. 

Za komentar smo prosili programskega direktorja koprskega komercialnega radia Capris Mitjo Čehovina, ki nam je potrdil, da se tudi sami soočajo s tovrstnimi težavami. "Pred dobrimi 10 leti je Radio Capris tožila manjša radijska postaja iz italijanske Gorice, saj naj bi naš radio njihovo oddajanje motil nekje v okolici Portogruara. Spor se je vlekel približno 3 leta, prinesel je predvsem veliko stroškov, a se ni zaključil, saj je ta radijska postaja prenehala oddajati in frekvence prodala radijski mreži."

Od takrat so vse tovrstne težave reševali neposredno z radijskimi postajami v Italiji, "na način, da smo se dogovorili, s kakšnimi močmi bomo oddajali in predvsem, v katero smer," nam je odgovoril.

Italijanske motnje se v Sloveniji iz leta v leto povečujejo

Na slovenski strani meje so motnje radijskega programa s strani italijanskih postaj del vsakdana in se po Čehovinovih navedbah iz leta v leto povečujejo. Prav zaradi tega ima njihov radio samo za področje Obale v uporabi pet različnih frekvenc. "Za primerjavo, v Ljubljani lahko ena radijska postaja zgolj z eno frekvenco (s približno 3-krat manjšo močjo oddajanja) pokrije celo mesto. Na vseh frekvencah, ki jih na Obali uporablja Radio Capris, oddajajajo tudi italijanske radijske postaje v Trstu, največkrat z neverjetno visokimi oddajnimi močmi," je pojasnil Čehovin. Prav uporaba istih frekvenc in prevelika bližina oddajnikov na obeh straneh meje sta razlog za motnje in šume v radijskem programu.

Spornih frekvenc je 20, od katerih jih ima največ RTV Slovenija. Te frekvence so sicer mednarodno kodirane in pripadajo Sloveniji, zato jih v Italiji pravzaprav sploh ne bi smeli uporabljati. Kljub temu pa naša zahodna soseda vztraja, da mednarodnega dogovora pred 34 leti ni podpisala, je poročal POP TV. "Veliko od teh frekvenc na italijanski strani ni mednarodno usklajenih. V tem trenutku je praktično nemogoče, da bi poslušalec, ki se denimo vozi iz Pirana v Koper, poslušal katerikoli radijsko postajo brez interferenc, ki jih povzročajo Italijani," je sklenil Čehovin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  15 .12. 2018 ob  07: 01
Nekaj vpliva ima tudi to kam je oddajnik usmerjan,ker je postavljen na slavniku kot laik lahko sklepam da pride tudi v Italijo signal in obratno.Zivimo na par metrih kvadratnih in je kar iziv ob poslusanju radia da nebi prihajalo do motenj z strani Italijanskih radijskih postaj