Slovenija bi z ladjo Triglav pomagala misiji ZN v Libanonu

Minister za obrambo Roman Jakič je na sedežu Združenih narodov v New Yorku generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu ponudil sodelovanje slovenske vojaške ladje Triglav pri operacijah misije ZN v Libanonu (Unifil) in sicer od januarja, ko se bo končala operacija pomoči Italiji zaradi beguncev na Lampedusi.

Jakič je z obiskom sedeža ZN začel tridnevni delovni obisk v ZDA, ki ga bo v torek in sredo nadaljeval v Washingtonu, kjer se bo sestal tudi z ameriškim obrambnim ministrom Chuckom Hagelom.

Jakič se je v New Yorku najprej pogovarjal s podsekretarjem Oddelka za mirovne operacije ZN Hervom Ladsousom in podsekretarko Oddelka za terensko podporo Ammerah Haq.

"Ban Ki Moon se je zahvalil za prispevek Slovenije z vojaki v mednarodnih operacijah, na njegovo vprašanje pa sem mu zagotovil, da bomo razmislili o nacionalni omejitvi naših vojakov na Golanski planoti. Kot veste, smo jih omejili v gibanju glede Sirije. Največ časa sva posvetila vprašanjem Zahodnega Balkana," je dejal Jakič.

Ban Ki Moon se je tik pred Jakičem sestal z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino, avstrijskim diplomatom slovenskega rodu Valentinom Inzkom, ki bo v torek oddal svoje redno poročilo v Varnostnem svetu ZN.

"Slovenija je ponudila dodatno pomoč oziroma sodelovanje ladje Triglav v misiji Unifil. Ko bo ladja prišla konec januarja nazaj, bi si želeli dogovora z Nemčijo, da se pridružimo njihovi floti in za šest mesecev pošljemo ladjo na akcijo v Libanon. Generalni sekretar je to informacijo sprejel z velikim veseljem," je dejal Jakič.

Ogrožena glasovalna pravica v ZN?

Na vprašanje o dolgu Slovenije v proračunu za mirovne operacije, je Jakič zagotovil, da bo ta poravnan. "Ostaja vprašanje članarine. Mi jo sproti plačujemo, je pa nek dolg ostal od prej, ki pa ga bo Slovenija v skladu s svojimi finančnimi možnostmi poravnala, ker mislim, da je prav, da to storimo," je dejal Jakič. Ob tem je zavrnil mnenja, da Sloveniji zaradi tega grozi izguba glasovalne pravice v ZN. "V nobenem razgovoru to sploh ni bilo omenjeno, ker vedo in verjamejo, da bomo težave odpravili," je dejal minister.

kureta |  11 .11. 2013 ob  23: 30
še ena od bolanih predlogov vojaškega ministra sm mislu da bo ta kej bolš pa je še večji bedak kt prejšnji. najbolj me je usekala po glav njegova izjava, da bo dal predelat falcona za prevoz ranjencev, druga je nakup čelad in kr nehajo se ne , narobe svet