Hagel: Diplomacija do Irana ob ameriški vojaški moči

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je danes v govoru zaveznikom v Zalivu v bahrajnski prestolnici Manama poudaril, da je treba diplomacijo do Irana podpreti z ameriško vojaško močjo. Hkrati je obljubil, da bodo ZDA, ne glede na nedaven dogovor s Teheranom, v Zalivu ohranile 35.000 vojakov ter floto ladij in vojaških letal.

"Diplomacija ne more delovati v vakuumu. Naš uspeh bo še naprej odvisen od ameriške vojaške moči in kredibilnosti naših zagotovil zaveznikom in partnerjem na Bližnjem vzhodu," je na varnostni konferenci v Bahrajnuše dejal Hagel.

Neimenovani visoki ameriški obrambni predstavnik je novinarjem dejal, da je ministrov govor poslal sporočilo solidarnosti z zavezniki v Zalivu. Ti so, med njimi predvsem Savdska Arabija, izrazili zaskrbljenost nad začasnim dogovorom, ki sta ga mednarodna skupnost in Iran dosegla 24. novembra, in predvideva omilitev sankcij proti Teheranu v zameno za zamrznitev ključnih delov iranskega jedrskega programa.

Dogovor s Teheranom je nekoliko negativno vplival na ameriške odnose z večino arabskih sunitskih zalivskih držav, ki v šiitskem Iranu vidijo nevarnega tekmeca.