SI PREDSTAVLJATE, DA VAS JE STRAH LASTNEGA SMEHA? To 27-letnico krohot lahko dobesedno ubije (FOTO, VIDEO)

Trendi

Natasha Coates trpi za redko boleznijo, imenovano Sindrom aktivacije mastocitov (angleško Mast Cell Activation Syndrome, kratica MCAS), ki pri človeku povzroči hude alergije skorajda na vse. Mastociti so celice v vezivnem tkivu, vendar so del človekovega imunskega sistema in so vključene v procese celjenja ran in poškodb, pa tudi v alergične reakcije. 27-letnica iz Nottinghama je bila v zadnjih nekaj letih sprejeta v bolnico že več kot 500-krat. Britanko lahko ubijejo smeh, žalost ali potenje. Sindrom je tako nevaren, da je pri 20 letih načrtovala svoj pogreb, piše New York Post. Kljub izčrpavajoči bolezni je odlična gimnastičarka in navdihuje druge, da izberejo polno življenje.

Vse skupaj se je začelo, ko je nekega večera s prijatelji odšla 'na lepše' in po 'napadu' smeha doživela anafilaktični šok. Otekati sta ji začela jezik in grlo, samo prijateljem in reševalcem pa se ima za zahvaliti, da je preživela in se ni zadušila, potem ko je izgubila zavest in se prebudila na oddelku za intenzivno nego. Coatesova je med drugim alergična na močna čustva, saj povzročijo kemijsko reakcijo. Napadi se ji še danes vrstijo dan za dnem in v preteklosti je bila zato več v bolnišnici kot doma. "Ko se napad začne, se razburim, da bi zatrla reakcijo, sicer je ta še hujša – gre za začaran krog," razlaga. Anafilaktični šok je ogrožajoča alergijska reakcija, ki jo povzroči stik organizma z alergenom (na primer pik žuželke, hrana, zdravila in podobno).

Mastociti so pri Natashi izjemno občutljivi in sprostijo preveč kemikalij, toda ne zaradi pika ali hrane, pač pa brez pravega razloga. Alergična je tudi na dišeče sveče, sredstva za čiščenje, spreje za telo ipd. "Ko sem bila majhna, sem imela pogosto nenavadne alergijske reakcije na hrano, a so menili, da sem samo zelo občutljiva. Pri osemnajstih sem doživela prvi anafilaktični šok. Bilo je to na večjem dogodku, kjer sem se kar naenkrat začela tresti, se počutila omotično in težko dihala. Končala sem v bolnici. Tja sem prišla nezavestna. Zdravniki so me mirili, da se to včasih zgodi, zato sem odšla domov z mislijo, da je bil to le enkratni dogodek. V naslednjih štirinajstih dneh sem osemkrat pristala na intenzivnem oddelku, danes pa se s tem soočam sama doma. Nedavno sem šok doživela sredi noči, kar ni tako redko."

@natashacoatesgb Things in a disabled Gymnast house that just makes sense????????. Thanks to my friend Hannah for making this ???? #disabledgymnast #disabilitygymnast #gymnast ♬ Che La Luna - Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

Kljub iskanju sprožilcev tega zares še niso našli, zdravstveno stanje pa jo je oviralo pri študiju in treningih gimnastike. Dve leti so zdravniki potrebovali, da so ji postavili diagnozo. Zdaj redno uživa zdravila in sledi zdravstvenemu protokolu, ki jo varuje pred prezgodnjo smrtjo. Pred časom se je odselila od staršev, a ima osebnega asistenta, ki je z njo petkrat na teden. Pomaga si tudi s tehnologijo. Če pritisne gumb na svoji pametni uri, se luči na vhodu v hišo obarvajo rdeče, prav tako se sproži klic v sili. Njeni prijatelji in družina so vešči uporabe avtoinjektorja Epipen. Avtoinjektorji Epipen (adrenalin) so indicirani za urgentno zdravljenje hudih alergijskih reakcij (anafilaksij) na pike ali ugrize žuželk, hrano, zdravila in druge alergene, kot tudi za idiopatično ali s telesnim naporom povzročeno anafilaksijo, piše na spletni strani Centralne baze zdravil.

Uživanje hrane je, kot pravi, zanjo še vedno kot ruska ruleta. "Hrana, ki mi danes ustreza, lahko jutri povzroči alergijsko reakcijo. Včasih do šoka pride kasneje, in sicer zaradi specifičnih kemikalij, ki se sproščajo šele v prebavnem procesu. Sprejeti sem morala, da me to lahko ubije, zate sem že pri dvajsetih načrtovala svoj pogreb. Kot športnica in perfekcionistka mora iti vse po planu, tudi po moji smrti."

@natashacoatesgb My disability means I can’t feel from my knees or elbows down when I exercise. #gymnast ♬ original sound - ☯️

Priznava, da jo je gimnastika rešila, predvsem mentalno. S tem sicer še dodatno izziva usodo. Tudi poškodbe namreč lahko pri njej sprožijo anafilaktični šok, kot je bilo to leta 2019, ko si je težje poškodovala koleno. Pa tudi znojenje. S tem, pravi, zdaj živi že dovolj časa, da ve, kako daleč lahko gre. Enako velja za smeh, saj stanje ob pomoči zdravil lažje kontrolira in ve, kdaj mora telo umiriti. Zakaj ne opusti gimnastike? Pravi, da bi se reakcije zgodile tudi, če bi doma samo sedela in počela nič. Se pa izogiba določenim situacijam in vnaprej preuči menije v restavracijah, vzame dodatna zdravila in se v primeru poti pozanima o najbližjih bolnišnicah. Z letalom ne leti, zato počitnice preživlja samo na Otoku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija