ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA ODPIRA COVIDNI ODDELEK: Tokrat na novi lokaciji

Goriška

V četrtek bodo v šempetrski bolnišnici znova odprli nov covidni oddelek. Urejati so ga začeli po zadnjem valu epidemije, in sicer na novi lokaciji, na območju urgentnega centra. Po besedah strokovne direktorice šempetrske bolnišnice Dunje Savnik Winkler bodo lahko sprejeli 15 covidnih bolnikov.

Na novem oddelku še montirajo opremo, v četrtek pa bo že lahko sprejel prve bolnike.

Z današnjim dnem je aktivirana četrta faza strategije za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da so danes začeli povečevati kapacitete za sprejemanje novih bolnikov v tistih bolnišnicah, ki že zdravijo covidne bolnike, to so oba klinična centra, Splošna bolnišnica Celje in Kinika Golnik. Poleg tega bodo covidne bolnike začele sprejemati tri dodatne bolnišnice - Murska Sobota Novo Mesto in Nova Gorica.

V novogoriški bolnišnici po besedah strokovne direktorice Savnik Winklerjeve bolnike trenutno še pošiljajo v druge bolnišnice. "Minuli vikend smo tri poslali na Golnik in v Celje," je povedala v današnji izjavi medijem.

Spomnila je, da hitro slabšanje epidemioloških razmer terja povečevanje števila bolnišnic, ki obravnavajo covidne bolnike, tako da so se že odprle nekatere bolnišnice drugega reda. Savnik Winklerjeva pričakuje, da se bodo v kratkem odpirale tudi covidne bolnišnice tretjega reda.

V šempetrski bolnici bodo sicer v primeru večjih potreb po posteljah za covidne bolnike dejavnost znova širili na območje stare bolnišnice, kjer so covidni oddelek organizirali v prejšnjem valu epidemije. "Tokrat upamo, da nam ne bo treba preseliti ortopedskega oddelka, saj imamo v drugem nadstropju prazen neakutni oddelek. Če bomo za covidne bolnike potrebovali tudi intenzivno enoto, jo bomo vzpostavili v stari stavbi," je še pojasnila strokovna direktorica. Po izkušnji iz preteklih valov epidemije bi potrebovali največ pet postelj za zdravljenje covidnih bolnikov na intenzivnem oddelku.

Strokovni kader za delo na covidnem oddelku bodo prerazporedili z drugih bolnišničnih oddelkov. Savnik Winklerjeva je izpostavila, da bodo za zagon covidnega oddelka nekaj svojih zaposlenih prispevale vse dejavnosti v bolnišnici. Največji izziv bo zagotoviti kader za oskrbo covidnih bolnikov v intenzivni negi, je opozorila.

V šempetrski bolnišnici je covidni oddelek deloval od 14. oktobra lani do sredine junija letos. V njem so skupno zdravili 800 bolnikov. Na intenzivnem covidnem oddelku so zdravili nekaj manj kot 100 bolnikov, pri njih je umrlo 11 covidnih bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija