SEMEDELČANI NA NOGAH ZARADI NAČRTOV ZA SLAVNIKOVE GARAŽE: Ali investitor že na začetku projekta zavaja?

Koper

Koprska občina je zaradi epidemioloških ukrepov podaljšala rok objave predloga izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje nekdanjih Slavnikovih garaž. Za 14 dni je tudi prestavila datum javne predstavitve. A ureditev območja nekdanjih Slavnikovih garaž vseeno že dviguje veliko prahu. Avtomatik Delovišče opozarja, da je investitor predočil javnosti manjšo novogradnjo, kot jo kažejo njegovi tehnični načrti, zavajal pa naj bi tudi z deležem ozelenitve območja. 

Razmišljanja, kako urediti območje garaž nekdanje avtobusne družbe Slavnik, segajo že desetletja nazaj. Že takrat se je z njimi ukvarjal isti investitor - koprski podjetnik Alojz Gregorčič, lastnik podjetja Zaliv, ki je Slavnikove garaže kupil že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Nedavno je predstavil svojo novo zamisel, s katero želi urediti in znova oživiti Semedelo. Na območju nekdanjih Slavnikovih garaž si želi zgraditi tri večstanovanjske objekte, poslovni objekt in hotel s petimi oziroma šestimi etažami višine do največ 28 metrov.

Pod njimi bi uredil še štiri dodatne etaže, dve pritlični s servisnimi storitvami in dve podzemni etaži z nekaj manj kot 300 parkirnimi mesti, stanovanjskimi kletmi, prostori za tehniko in poslovnimi arhivi.

Dodatni 102 parkirni mesti bi umestil v spodnje pritličje skupaj s trgovino, tehniko in dodatnimi poslovnimi arhivi, v zgornje pritličje pa več poslovnih in gostinskih lokalov, trgovine in stanovanja. V pritličju bi uredil tudi več strešnih vrtov, javne površine in trg, plato in otroško igrišče ob bližnji cerkvi sv. Marije, v okviru projekta pa bi obnovil in smiselno uredil še okolico tamkajšnjega vrtca, so sporočili z Mestne občine Koper (MOK). 

Poleg tega je predvidena gradnja nove prometne povezave čez hitro cesto, ki bi bila zaradi zagotavljanja minimalnih prometnih, funkcionalnih in konstrukcijskih višin dvignjena do 10,90 metra nadmorske višine.

Semedelčani opozarjajo na zavajanje

A z načrtom za Semedelo, ki ga je predstavil Gregorčič, vsi niso zadovoljni, še več, investitorju očitajo zavajanje. Semedelčani, zbrani v Facebook skupino V Semedeli, opozarjajo, da gre za "en sam betonitis". "8,2 metra bo visoka novogradnja z garažami tik do pločnika, so ponazorili strokovnjaki iz Avtomatik Delovišča. Bloki bodo nad tem "podijem". Za zelenje ob Novi ulici seveda ne bo prostora. Zelenje tu služi za "fejkanje" dejanske neprijazne pozidave. /.../ Zakaj nam mečejo lažno zelenje v oči?" se sprašujejo zaskrbljeni domačini.

Prepričani so, da bodo zaradi novih načrtov stanovalci Semedele, predvsem Nove ulice, ob razgled, ki so ga bili deležni v preteklih letih. Namesto morja, starega mestnega jedra in Alp, bodo po novem lahko gledali v spalnice in dnevne sobe objektov, ki bodo zrasli na območju Slavnikovih garaž.

Sprašujejo se tudi, "kakšni so priporočljivi razmaki med stavbami glede na njihovo višino, da se ohrani kakovost urbanega prostora in življenja? Ali MOK še zmeraj ne predpisuje zelenih pasov med cestami/pločniki in novogradnjami? Žalostno. To je osnova proti popolni zabetoniranosti-zasfaltiranosti urbanega okolja, da ostane nekaj zemlje za drevesa in drugo zelenje in naravnejše odvodnjavanje".

V grafiki, ki jo je pripravilo Avtomatik Delovišče, prikazujejo tudi, kako naj bi dejansko izgledala Semedela v prihodnje.

Avtor: Avtomatik Delovišče

Objavil/a V Semedeli dne Ponedeljek, 15. marec 2021

Pripombe sprejemajo do vključno 7. aprila

Predlog izhodišč za pripravo OPPN Slavnik bo v prostorih krajevnih skupnosti Semedela, Za gradom in Koper – center javno objavljen do vključno 7. aprila 2021. Do tega datuma imajo tako zainteresirana javnost, nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci urejanja prostora možnost podaje pisnih pripomb in predlogov ter tako aktivno sodelovati pri oblikovanju končnih izhodišč, sporočajo z MOK.

Investitor si sicer prizadeva, da bi OPPN sprejeli v dobrem letu, v nekaj letih pa bi nato zgradili njegov projekt. Na grobo ocenjeno naj bi naložba znašala med 25 in 35 milijoni evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  17 .03. 2021 ob  12: 06
situacija je čisto razulmljiva,

vsem ki se bo pogled na morje zastrl, se bo zmanjšala vrednost nepremičnine, normalno da bi se vsak pritožil

bo drugi strani jelinčić pa enostavno od MOK zahteva, da se umaknejo kandalaber in se ga je ker je tko reku, rad bi videl da tam en pade si zlomi kaj in stožari MOK in domobranca za dobre eure (potiho navijam za bivšo ženo da dobi...)

VSAK ki ima 5 minut, iz nas brije norca, kam smo prišli in kam še gremo...žalostno
galeb |  17 .03. 2021 ob  08: 06
@td
Pa ti povej kaj bolj pametnega. Te podrtije so tam že 20 let. Pa te očitno ne motijo. Vsi tisti, ki so zdaj na nogah, so ves ta čas pridno molčali kot miške. Nihče se ni oglašal nad to semedelsko sramoto. Očitno jim takšno stanje odgovarja. Vse tako kaže, da gre tukaj za nekaj posameznikov, ki bodo izgubili razgled in so jim je zato ljubše požgane garaže.
td |  16 .03. 2021 ob  23: 39
-1
@galeb, kaj ne poveš, tukaj je očitno po tvojem možno samo dvoje, ta pošastna konstrukcija (ali 20 nadstropni nebotičnik) ali pa podrtije.
galeb |  16 .03. 2021 ob  21: 50
@Opazovalec
Se strinjam s tabo. Naj ostanejo te podrtije. Za Semedelčane bo čisto OK. Ne želijo si drugega in niti ne zaslužijo.
Opazovalec |  16 .03. 2021 ob  21: 24
Mislim da tako kot je zdaj je čisto ok za nekatere, saj več si ne zaslužijo.
galeb |  16 .03. 2021 ob  20: 53
Me res zanima, kateri so ti Semedelčani in kaj bi v resnici radi. Meni nekaj tukaj ne štima. Pred leti so bili na tem mestu predvideni neki drugi projekti. Neki Semedelčani, verjetno da isti kot zdaj, so spet zbirali podpise da so proti. In je vse obstalo. Zdaj so projekti drugačni in oni so spet proti. Pri tem pa se vprašaš, kaj bi oni v resnici radi. Na tem mestu je pogorišče in podrtija že vse od davnega požara Slavnikovih garaž. Že leta in leta in leta. Ena velika žalost in sramota. Zgleda pa, da so te podrtije edino, kar tem Semedelčanom odgovarja.
choco |  16 .03. 2021 ob  20: 21
Jaz bi predlagal omejitev visine objekta na cca 10m ( P 2).
forešter4 |  16 .03. 2021 ob  13: 21
dobrodošli v koperu med žabarji in šiptari, ištrijano si itak spizdli v vasice, forešteri (ne žabarski) smo pa itak samo v napoto vsem tu

vsi pravite ja mejo na črni kal in zapret a šiptaraj pa mirno hodi gor čez hrvaško a nimate jajc to reči

OMG |  16 .03. 2021 ob  08: 48
Si hočejo zgraditi "otok"... iz vsake strani moraš uporabiti stopnice in mostiček narejen za njih da lahko grejo proti Kopru.... In ne paše z okolico....
Če pa bi začeli z gradnjo, otroci iz vrtca ne bodo mogli se igrat na odprtem.... Plan B(okolju bolj prizajen projekt)?
Opazovalec |  16 .03. 2021 ob  07: 55
V tem primeru bi lahko bila stranka v postopku lastniki stanovanj v blokih za novogradnjo ki jim bo zastrla pogled. Drugi ne vem kaj se vmešavajo, očitno sedanje stanje nudi višjo bivalno kvaliteto. Mislim da bo tudi tukaj samo eno politično nevoščljivo mešanje megle.
Opazovalec |  16 .03. 2021 ob  07: 12
Čudno pa da na Vojkovem ko se zidajo stolpiči ne moti nobenega.
Opazovalec |  16 .03. 2021 ob  07: 10
Kaj bivši župan ne bo zbiral podpisov za referendum? Dvojna merila? :-)))))
1