ŠE ZADNJE POSLANSKE SKUPINE DANES NA POGOVORIH PRI PAHORJU: Bo predsednik države predlagal novega mandatarja?

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor bo posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po padcu vlade Marjana Šarca danes sklenil s SAB, DeSUS in SNS. V DeSUS so pripravljeni tudi na pogovore o novi vladi, v SNS pa jih zavračajo. V SAB so povabili k razmisleku za oblikovanje projektne vlade.

V DeSUS se sicer načelno zavzemajo za predčasne volitve, a kot so nedavno sklenili organi stranke, ne izključujejo niti pogovorov o novi vladi. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je tako že povedala, da se bo odzvala tako vabilu SDS na pogovore o novi vladi, ki bodo potekali v petek, kot tudi vabilu SAB.

V slednji vsem strankam z izjemo SDS predlagajo razmislek o možnosti oblikovanja projektne vlade, s katero bi predčasne volitve zamaknili za toliko časa, da bi lahko sprejeli spremembe volilnega zakona. A je oblikovanje takšne vlade vprašljivo, saj so pogovore o tem že zavrnili v LMŠ in Levici, kjer se zavzemajo izključno za predčasne volitve.

V NSi so napovedali, da se bodo danes udeležili pogovorov s SAB, v petek pa s SDS. V SD pa se nameravajo pogovarjati le s SAB, čeprav so tudi njihova prioriteta predčasne volitve. SMC je napovedala udeležbo na pogovorih s SDS.

Možnost oblikovanja nove koalicije glede na dosedanje ravnanje strank obstaja, zato je vprašanje, kako bo po današnjih pogovorih s še zadnjimi poslanskimi skupinami ravnal Pahor. Dokaj verjetno je, da še ne bo sprejel dokončne odločitve in bo strankam dal še nekaj časa za pogovore.

Po zakonu ima namreč predsednik republike možnost, da v 30 dneh po tistem, ko se je DZ seznanil z odstopom Šarca, predlaga novega mandatarja, lahko pa DZ tudi obvesti, da se za to ni odločil. V tem primeru začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .02. 2020 ob  13: 58
Ker so poslanci in ministri nesposobni sami ustvarit niti centa , bodo naredili vse, da bodo ostali v stolčkih in na dobri plači do konca mandata. Kera mona bi se odrekel dobri plači za nedelojQuery112303529120836226529_1580993772949