SE SPOMNITE, KDAJ STE NAZADNJE ZAMENJALI ZOBNO ŠČETKO? Preverite, kaj glede tega priporočajo zdravniki

Trendi

Za optimalno zdravje ustne votline ter seveda lep nasmeh je bistvena redna in temeljita ustna higiena. Slednja obsega skrb za vsak zob posebej in hkrati ustreznost higiene celotne ustne votline. V primeru, da je le-ta pomanjkljiva, namreč ne trpijo samo zobje in obzobna tkiva, temveč se pojavijo tudi številne druge težave, kot so recimo bolečine, ustni zadah in različne zdravstvene težave. Poleg tega je povečana je celo verjetnost za karcinom ustne votline. Zato je izredno pomembno, da skrbite za ustno higieno redno in na pravilen način. Tako lahko preprečite vse težave z zobmi, torej zobno gnilobo in vnetja obzobnih tkiv. Ustrezna skrb za zdravje ustne votline zajema tudi pravilno uporabo zobne ščetke. Kako dolgo jo uporabljate, preden jo zamenjate?

Poškodovana ustna votlina slabi imunski sistem in povzroča bolezni, tudi bolezni srca. Umivanje zob je torej pomemben del zdravja in opravilo, ki ga ne gre izpuščati. Po priporočilih strokovnjakov si morate zobe umivati vsaj dvakrat dnevno in sicer s kakovostno zobno ščetko, ob tem pa se je priporočljivo posluževati tudi zobne nitke in ustne vodice.

Poškodovana oziroma obrabljena zobna ščetka ne opravlja več dobro svoje funkcije, saj ne čisti več, pri tem pa si lahko poškodujete dlesen. Zobozdravniki zato priporočajo, da jo menjate na tri do štiri mesece, če pa ščetka že prej kaže znake obrabljenosti, pa seveda še prej. Ker imajo električne ščetke pogosto krajše ščetine, jih je priporočljivo menjati prej kot običajne ščetke. Zaradi krajših ščetin se namreč hitreje obrabijo, piše White Oak Dental.

Nekateri se bojijo bakterij na zobni ščetki, a ustne bakterije na suhem na morejo preživeti. Vse, kar morate storiti, da to preprečite, je, da ščetko po umivanju zob očistite pod tekočo vodo in jo postavite tako, da je glava obrnjena navzgor. Na ta način se bakterije ne bodo razmnoževale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija