SE SPET OBETA VROČA JESEN V LUKI KOPER? "Poteze uprave bi lahko označili kot sabotažo, Luka se slabi z namenom prodaje"

Koper

Da je bilo lansko leto v Luki Koper poslovno uspešno, v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper pripisujejo predvsem ustaljenim poslom. Letos državno pristanišče beleži padec prometa na vseh terminalih, razen na terminalu za tekoče tovore, medtem ko tržaško pristanišče beleži 10-odstotno, pristanišče na Rijeki pa 15-odstotno rast. V sindikatu menijo, da se Luka načrtno slabi z namenom prodaje.

Konec leta 2017 se je v Luki Koper zamenjala uprava, ki je 'kljub neprestanim pritiskom in metanjem polen pod noge s strani lobistov, ene ali druge agencije, ministrstva, holdinga ali drugega zaviralnega organa pod nadzorom politike, dosegala dobre poslovne rezultate', so na svojem Facebook profilu zapisali v sindikatu. Trenutni upravi očitajo, da kljub utečenim poslom teh niso sposobni niti zadržati, kaj šele pridobiti nove.

V letu 2019 Luka beleži padec prometa in je glede na javno dostopne podatke v prvih devetih mesecih letošnjega leta padel na generalnih tovorih za 14 odstotkov, na avtomobilskem terminalu za 12 odstotkov, na terminalu za razsute tovore za pet odstotkov, na kontejnerskem terminalu pa za odstotek. "Prvič po letu 2009 beležimo občuten padec pretovora, kljub temu, da smo bili takrat sredi najhujše finančne in gospodarske krize," pravijo v sindikatu. Istočasno pa kontejnerska terminala na Rijeki in v Trstu beležita rast, opozarjajo v sindikatu in dodajajo:

"In to kljub temu, da so v številnih vidikih slabši od nas. Koprsko pristanišče razpolaga s sodobnejšo opremo in infrastrukturo, naše pomorske in zaledne povezave so za stranke boljše, za nameček pa je pot preko Trsta za ladjarja dražja kot preko Kopra."

Dimitrij Zadel

Upravi očitajo nespodbudno in neinovativno delovno okolje, v katerem je delavec še vedno predvsem 'strošek' v procesu. Svoj neslaven uspeh naj bi pričela z 'neuspešnim dajanjem odpovedi skladiščniku', 'pohod po pristanišču' pa nadaljevala tako, da je na ključna delovna mesta nastavila večinoma zunanje kadre, ki se na pristaniško delo ne spoznajo. "Nekateri nastavljenci so bili izstreljeni med vodilne kadre, ne da bi pri tem imeli samo en dan kakršnih koli vodilnih ali vodstvenih izkušenj. Rezultati škodljivega kadrovanja so danes jasno vidni," poudarjajo v sindikatu.

Po njihovem mnenju gre za sistematično poniževanje srednjega in višjega vodstvenega kadra dolgoletnih delavcev, ki naj bi jih predsednik uprave Dimitrij Zadel javno označil za nesposobne in nekompetentne, zato naj bi jih nekaj tudi odšlo 'prisilno ali samostojno' iz Luke. Politične menjave naj bi bile posledica mačehovskega odnosa Ljubljane do periferije, kamor sodi tudi slovenska Istra oziroma pristanišče.

"Prav uspešne zgodbe v Istri so najbolj zaželene trofeje, do katerih želi priti centralna politika. Poglejmo samo zadnje primere hotelov ali Vinakopra, kjer se lobisti in politiki v ozadju koljejo, da bi jih oslabili in privatizirali. Če dodamo še pohlep in pokvarjenost vodstvenih struktur v državi, ki se preko politike napajajo tako v Luki kot v drugih državnih podjetjih, dobimo rezultat Adrio Airways," ocenjujejo v sindikatu in kot pravijo:

"Politika najprej uniči uspešno državno podjetje, prične s kozjimi molitvicami o nujnosti privatizacije pod krinko iskanja strateškega partnerja, potem podjetje proda tujcem za sramotno nizek znesek, davkoplačevalcu temu dodamo državni vložek ali dopis dolgov, nekaj let kasneje pa podjetje pristane v stečaju, iz katerega se premoženje brez vidnih sledi znajde v bilancah podjetij v davčnih oazah."

Marka Jazbeca, Lidio Glavina, Zdravka Počivalška in Mira Cerarja v sindikatu označujejo za 'krvnike gospodarstva in lastnega naroda', ki bi morali sedeti na zatožnih klopeh sodišč, ne pa 'pametovati v televizijskih oddajah, parlamentu ali iz pozicije ministra oziroma podpredsednika vlade, visoko profiliranih funkcij raznih holdingov, agencij in družb za upravljanje'.

"Najverjetneje je v Luki danes nahajamo sredi prvega procesa, to je slabitve podjetja. Poteze trenutne uprave bi lahko označili kot sabotažo, saj počne vse drugo, namesto da bi se ukvarjala s pristaniškim poslom in pridobivanjem novih strank," navajajo v sindikatu. S prstom kažejo na nov logistični center v Sežani, ki naj bi ga zgradili tujci, v sindikatu pa ga vidijo kot zamujeno priložnost Luke, ki bi lahko preko hčerinske družbe Adria Terminali izvedla investicijo na svoji Orleški gmajni. Zaradi tujcev pa se bojijo, da se bo ponovil prej opisani scenarij, ki se običajno začne z vstopom strateškega partnerja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčanec |  26 .10. 2019 ob  10: 29
-6
Adis prav tako. Bojim se da ravno sindikat najbolj uničuje luko. Mislim da bo šla zahvala njim v roke ko bo luka prodana nemcu. V sindikatu prevladujejo posamezniki ki nimajo kompasa, tisti ki so v redu pa pač sledijo ker ne želijo problemov.
Adis |  26 .10. 2019 ob  09: 51
-6
Sindikatu ni nikoli prav. Sami ste odstavili Matića, in dvignili Zadela v nebesa. Taktično ste se oprijeli v predvolilni kampanji G. Mišiča kot muha dreka, čeprav ste tudi tega odstavli pred leti. Nikoli vam ni prav, prepustite vodstvo ljudem, kateri so za to specializirani, ne vtikajte svoje predolge nosove kjer vam ni mesto, ampak se primite komandnih rocic in se peljite gor pa dol s temi dvigali, prav vi ste tisti ki uničujete Luko Koper z vašimi zahtevami in pravicami brez trdnih temeljev. Ampak, ja, saj ste žerjavisti, trdnih tal in da stvar izvisi v zraku ni nic presenetljivega v vašem poslu. Lp
vseved |  25 .10. 2019 ob  16: 23
Mogoće pa bi dali na čelo luke spet Časarja, za prva nadzornika pa Popoviča in Olgo Franca !
vseved |  25 .10. 2019 ob  13: 28
-7
Gortana za predsednika uprave Luke.
Ištrijan |  25 .10. 2019 ob  13: 23
27
Slovenija v Istri lomasti že cel čas ko je "zbežala" iz vajeti Jugoslavije, torej že skoraj 3o let. 30 let namernega izčrpavanja in uničevanja vsega kar je v Istri dobrega zraslo, ob načrtnem, namernem, sistematičnem nastavljanju foreštev v vsako kvalitetno istrsko firmo, ki tukajšnjem ljudem daje (ali je dajala) kruh!! Te bandite bi bilo potrebno že zdavnaj spokat tam s kamor so prišli. Istra bi morala zahtevat najmanj takšno avtonomijo kot jo ima Furlanija - Julijska krajina! O Zadelu pa ni vredno zgubljat besed, ve se kdo je in kaj je!
PECOS |  25 .10. 2019 ob  13: 00
23
Rezultati so enaki lasntiku-državi, kateri bo razprodal in uničil vse okoli Ljubljane, kajti če bi bilo drugače ne bi dovolil da se to dogaja.
Zadel je samo plačani izvršitelj navodil lastnika.
glas razuma |  25 .10. 2019 ob  12: 32
36
Zadel je bil predsednik uprave OMV -ja najprej v Sloveniji nato z razrešitvijo so ga poslali v Bolgarijo . Nekih dobro poslovnih podvigov ni imel nikoli , njegova strategija je bila samo oklestiti stroške in minimizirat delovno silo z konstantnimi pritiski . V inovativne ideje nikoli se ni spuščal , konstanta taktika je bila samo ustrahovanje podrejenih kar smo čutili zaposleni z rednim izvajanjem mobinga . Kot predsednik koncerna naftnih derivatov in tobačnih izdelkov mu ni bilo treba se bati za rezultate saj blago se samo prodaja in je vsako leto v porastu , zato verjetno je zdržal na čelo uprave toliko let , a ker konkurenti so nas začeli prehitevati po levem in po desnem so ostali člane uprave razrešili trdoglavega predsednika
Tine |  25 .10. 2019 ob  12: 03
36
@ BigEye

si pozabil, da je Ladro tudi grobar Trgoavta
Tine |  25 .10. 2019 ob  12: 02
22
Vsak politično nastavljen kader je slab kader. Izbirati bi se moralo glede na kompetence in ne po političnih kvotah.
BigEye |  25 .10. 2019 ob  12: 02
33
Kje sem že to videl ?
OMV Istrabenz ?
Ladro colpisce ancora
td |  25 .10. 2019 ob  12: 00
16
Treba ugotovit, če gre za nesposobnost ali namerno uničevanje. Potem pa rabimo zakon, da je za tako namerno dejanje predvidena obvezno smrtna kazen, za nesposobnost pa mastne denarne kazni. Pa ne bi bilo verjetno več enega takega primera uničevanja države. Ah, ja, Matiča pa čimprej nazaj za direktorja, škoda nastaja izgleda vsak dan vedno večja, kjer pa kar pomnim, so ti isti žerjavisti imeli prste zraven oz. se niso trudili to preprečiti, kot bi morali.
Lili |  25 .10. 2019 ob  11: 27
19
Žerjavisti ste pomagali odstaviti matičevo upravo..sedaj imate! Ko je prišu Zadel na vrh, bi vam moralo biti jastno,da so vas izkoristili v svojo koristi..kdo? Strici iz ozadja!
1