SE KORONAVIRUS PRENAŠA S SEKSOM? Tako pojasnjujejo strokovnjaki

Trendi

Pomlad je tu, ptički čivkajo, ljubezen je v zraku, pred sveže zaljubljenimi pa je velika dilema: skočiti med rjuhe ali raje počakati? V času pandemije novega koronavirusa je namreč eno izmed največjih še odprtih vprašanj, ali se sars-cov-2 prenaša s spolnimi odnosi. 

Medtem ko je pred dnevi na to vprašanje srbski epidemiolog Predrag Kon kratko in jedrnato odgovoril, da se "koronavirus ne prenaša prek spolnosti in pika", se mnogi strokovnjaki z njim ne strinjajo. Koronavirus se namreč prenaša kapljično, med seksom pa kapljic ne manjka …

Ameriška znanstvenica Anna Muldoon, ki se ukvarja s proučevanjem nalezljivih boleznih, je že ob izbruhu novega koronavirusa povedala, da covid-19 ni spolno prenosljiva bolezen oziroma ni tako opredeljena, da pa je sicer poljubljanje najverjetneje najbolj zanesljiv način prenosa virusa. "Spolnost je definicija bližnjega kontakta, med njim osebi dihata ena v drugo in se dotikata. Seks ni mogoč brez potencialne nevarnosti prenosa virusa," je pojasnila.

Še posebej nevaren je seks za eno noč z neznanim partnerjem. Spolnega partnerja, s katerim nameravate skočiti med rjuhe, lahko sicer poznate, a če ne živite z njim, poleg tega pa še na območju, kjer je zabeleženih več potrjenih primerov okužb s koronavirusom, je možnosti, da se okužite tudi vi, še toliko več, je še dodala strokovnjakinja.

Z njo se strinja tudi zdravnik Muhammad Munir z oddelka za biomedicino in biologijo univerze v Lancasterju. "Možnost, da se virus med spolnim odnosom prenese z ene osebe na drugo, je skoraj 100-odstotna, saj vključuje poljubljanje," je jasen Munir. Tudi če se med seksom izogibate poljubljanju, še vedno niste varni. "Težava ni v penetraciji, ampak v kateri koli obliki dotika med spolnim odnosom. In ravno roke so pri okuženi osebi velik izvor prenosa virusa," je še zaključil zdravnik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija