ŠE ENA ZMAGA ŽERJAVISTOV: Eden najbogatejših Primorcev popustil, stavke ne bo!

Koper

Vodstvo družbe Piloti Koper in zaposleni so po večurnih pogajanjih podpisali dogovor, s katerim sta se strani dogovorili o novih pogojih dela ter odpovedi za sredo napovedane stavke. V okviru dogovora bodo izboljšali pogoje dela in materialni položaj zaposlenih, in sicer tako pilotov kot voditeljev čolnov družbe, katere lastnik je Valter Kobeja. Njegovo premoženje so analitiki časnika Finance leta 2016 ocenili na 12,6 milijona evrov, kar bi ga uvrstilo okoli 150. mesta lestvice najbogatejših Slovencev.

Kot so po zaključku pogajanj vodstva družbe s pooblaščencem zaposlenih in stavkovnim odborom, sestavljenim iz pilotov in vodij pilotskih čolnov, zaposlenih v družbi, zapisali v skupni izjavi za medije, bo s sklenitvijo današnjega dogovora prihranjena obsežna gospodarska škoda. Ta bi lahko nastala zaradi motene kakovostne pilotaže in varne plovbe v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja Slovenije.

Obenem so družba in piloti v izjavi pozvali pristojne institucije k sistemski ureditvi vprašanja pilotaže, ki je po pomorskem zakoniku že definirana kot gospodarska javna služba in je zanjo predvidena koncesija, ki pa v zadnjem desetletju ni bila pravno-formalno urejena.

Iz sporočila sicer ni razvidno, kaj natančno predvideva dogovor, ki je bil plod celodnevnih pogajanj. Zaposleni so zahtevali zaposlitev dodatnih pilotov, nakup ustrezne varnostne opreme in novih plovil ter dvig plač, ki naj bodo primerljive tistim v konkurenčnih pristaniščih.

Piloti Koper je sicer zasebna družba, ki izvaja pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču ter v drugih delih teritorialnega morja in notranjih morskih voda. Pilotaža so strokovni nasveti, ki jih strokovnjak pilot daje poveljniku ladje glede vodenja ladje, da ta varno plove po pristaniščih in drugih območjih teritorialnega morja in notranjih morskih voda. Pilotažo izvajajo 24 ur na dan in sedem dni v tednu.

Če do dogovora danes ne bi prišlo, bi piloti v sredo zjutraj začeli stavko. V tem primeru bi bilo tako vplutje kot izplutje ladij iz koprskega pristanišča močno okrnjeno, lahko pa bi celo zastalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Vladimir |  04 .04. 2019 ob  10: 46
Jurij , trba ne ! Kako bi potem Kobeja bogatel brez nic delat !?
Jebela cesta Slovenistan !
bubobubo |  03 .04. 2019 ob  10: 54
naj si vzamejo za vzor pilotsko službo v tržaškem pristanišču
vseved |  02 .04. 2019 ob  23: 43
22
Piloti bi morali biti zaposleni v luki .