EDEN OD NAJBOGATEJŠIH PRIMORCEV: 1,4 milijona dobička na leto, bo popustil sindikatu ali sledi stavka?

Koper

Da so zaposleni v družbi Piloti Koper, ki v pristanišču izvaja pomorsko pilotažo, za 3. april napovedali stavko, smo že poročali. Zahtevajo 50 odstotkov višje plače za pilote in 75 odstotkov višje plače za vodje čolnov, večjo varnost pri delu, dodatne zaposlitve in čolne. Kot izhaja iz javno dostopnih podatkov, podjetje letno ustvari 2,6 milijona evrov prihodkov in 1,4 milijona evrov dobička. Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti (SŽPD) lastniku podjetja Valterju Kobeji očita ustrahovanje delavcev in pritiske, pritiskal naj bi celo na zdravnika in ga napeljeval k izdelavi lažnih zdravniških spričeval.

Piloti naj bi poskušali priti do dogovora z vodstvom podjetja vse od oktobra lani.

Kot so pred dnevi sporočili iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti (SŽPD), so se 'po več mesecih vztrajnega zavračanja dialoga s strani vodilnih v podjetju' za napoved stavke odločili skoraj vsi piloti in vodje čolnov. Navedbe Valterja Kobeja v medijih, da je SŽPD 'nereprezentativen in zato nima pravne legitimacije za stavko', so označili kot neresnične, zavajajoče in protislovne. Sindikalisti mu očitajo, da ni bil pripravljen izpolniti nobene njihove zahteve, zlasti ne tistih, ki se nanašajo na odpravo 'najhujših kršitev pri zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu'.

Kot navajajo, naj bi Kobeja pritiskal na zaposlene v sindikatu in jih ustrahoval. Nekaterim članom sindikata naj bi vročal pisna opozorila pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Pritisk naj bi izvajal nad pooblaščenim zdravnikom, da bi 'ga napeljal k izdelavi lažnih zdravniških spričeval'. Kobeja naj bi po navedbah SŽPD enostransko spisal predlog dogovora in ga vsiljeval v podpis delavcem. Zaposleni v podjetju Piloti Koper naj bi se poskušali dogovoriti s Kobejo vse od oktobra lani, vendar naj bi pri tem 'trčili ob zid'.

Piloti Koper letno ustvari okoli 2,5 milijona evrov prihodkov.

Gre za podjetje, ki ima že 20 let monopolni položaj v koprskem pristanišču. "Kljub temu da lastnik služi milijone na račun monopolnega položaja, ni pripravljen vložiti v dejavnost niti osnovnih sredstev za obnovo zastarele ladijske flote ali nabavo ustreznih oblačil ali druge osnovne opreme," so zapisali v SŽPD.

Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, je družba leta 2017 ustvarila 2,6 milijona evrov prihodkov in 1,4 milijona evrov dobička. Za stroške dela so plačali 718.000 evrov. Letno plačajo v državno blagajno 330.000 evrov davka na dobiček. Kobeja je sicer upokojen, je pa prokurist družbe Piloti Koper, ki jo vodi direktorica, njegova žena Milena Kobeja.

SŽPD: Napoved stavke je klic v sili delodajalcu, ki delavce že vrsto let izžema in jih sili k delu v nemogočih pogojih ter s tem ogroža njihovo zdravje in življenje, hkrati pa varnost vplutja in izplutja v koprskem pristanišču. Samo ena manjša napaka pilota ali čolnarja lahko povzroči okoljsko katastrofo in ogrozi vrsto življenj.

Kobeja je kapitan dolge plovbe in soustanovitelj podjetja Piloti Koper. Njegovo premoženje so analitiki časnika Finance leta 2016 ocenili na 12,6 milijona evrov, kar bi ga uvrstilo okoli 150. mesta lestvice najbogatejših Slovencev, če bi lestvico potegnili tako daleč.

Na takšno vrednotenje se je Kobeja odzval z besedami, 'če mi najdete kupca, se bomo hitro zmenili. Do sedaj mi ni še nihče ničesar ponudil'. Način vrednotenja je ocenil kot posplošen, številke pa kot nerealne.

Piloti Koper zaposlujejo 13 ljudi, od tega šest pristaniških pilotov in pet vodij čolnov, trenutno pa usposabljajo še tri kandidate.

Povprečna bruto plača pilota znaša okoli 4200 evrov, za vodje čolnov pilotov pa 2000 evrov. Storitev pilotiranja ne plačuje Luka Koper, temveč Piloti Koper izda račun neposredno ladjarjem.

Načelno velja, da gre za monopol, če je na izbiro le en ponudnik storitve, vendar naj bi bila takšna praksa v pristaniščih običajna, sploh ko gre za storitve, ki predstavljajo varnostno tveganje.

Uprava za pomorstvo vodi register pilotov in nadzira podjetje, ki izvaja dejavnost.

Ladjarji pa imajo tudi pri vlačilcih na izbiro zgolj eno družbo, v Luki Koper je to Adria Tow, ki je v lasti Luke Koper in družbe Ocean iz Trsta. Adira Tow ima tudi razmeroma veliko mehanizacije in opreme, piloti pa le-te ne potrebujejo, razen čolna, s katerim se pripeljejo do ladij. Prav tako Piloti Koper ni koncesijsko podjetje.

Dejavnost regulira uprava za pomorstvo, kjer vodijo register pristaniških pilotov. Če bi hoteli to službo urediti kot gospodarsko javno službo, ki bi jo opravljajo javno ali koncesijsko podjetje, bi morala vlada najprej sprejeti koncesijski akt. Uprava za pomorstvo tako le nadzira, ali podjetje, ki izvaja dejavnost, spoštuje določbe pravilnika o pomorski pilotaži.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
max |  25 .03. 2019 ob  19: 36
smrt fašizmu , svoboda narodu. živel socializem. 100k čistega dobička na zaposlenega, to ja , ki je dodana vrednost. samo pri nas :D
Pildek |  25 .03. 2019 ob  17: 22
10
Zakaj država v 20 letih ni razpisala koncesije in pobirala koncesninejQuery1123004239832085356854_1553530799313 Verjamem, da 'koncesnino' pobira nekdo drug v svoj žep, da tako stanje dovoli...
kjessi |  25 .03. 2019 ob  16: 59
50 %, 75%! Halo. Kaj je tukaj narobe? Kje so bili do sedaj?
Erazem |  25 .03. 2019 ob  16: 48
Kaj v SŽPD se lahko včlanijo tudi picopeki in čevljarji?
Vladimir |  25 .03. 2019 ob  16: 16
20
Sramota luka Koper, kako lahko dopuscate, da se en Kobeja igra z vami ? Totalno ste odvisni od monopolista Kobeje ?! Res ste pametni ! Kaj je bilo tezko ze pred davnimi leti odpret vaso pilotazo, da ste mirni in konkurencni !? Me prav zanima kdo vse srka solde monopolista Kobeje v Ljubljani, da so mu tako na siroko odprli vrata v bajne dobičke !
Piloti, dajte ga stisnit, on je kriv in ne vi ! Dajte odpret vaso sluzbo pilotaze in ga posljite veste kam....pokvarjenega nadutega monopolista
Lili |  25 .03. 2019 ob  15: 42
Se sprašujem..kdo stoji za temi žerjavisti? Lobisti? Politiki?