SE BODO ŠTUDENTI ZARADI RASTI CEN SLABŠE PREHRANJEVALI? V ŠOUP ne pričakujejo zmanjšanja števila ponudnikov "na bone"

Koper

Subvencionirana študentska prehrana omogoča številnim študentom cenovno dostopnejši obrok. Z novim koledarskim letom se bo zvišala subvencija, a tudi doplačilo. Maksimalna cena študentskega obroka, ki zdaj znaša sedem evrov, se bo z novim letom povišala na devet evrov, zvišala se bo tudi subvencija za študenta, ki bo znašala 3,50 evra. Maksimalno doplačilo študentov se bo tako zvišalo iz 4,18 evra na 5,50 evra. "Kako se bodo cene in s tem maksimalno doplačilo za študente spremenile, bomo lahko ocenili z novim letom, ko bodo pričeli ponujati študentsko prehrano vsi ponudniki, ki so se prijavili na Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2023 in 2024," pravijo v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP). Po njihovem mnenju je Študentska organizacija Slovenije ustrezno odreagirala na podražitve in pravočasno predlagala zvišanje cene obroka, s tem pa zagotovila, da bo ponudnikov več ter da subvencionirana študentska prehrana za študente obstaja še naprej.

Na Obali je trenutno dvajset ponudnikov subvencionirane študentske prehrane, v Novi Gorici pa štirje. Neznanka ostaja vprašanje, kako se bodo gibale cene hrane v bodoče in ali bodo obstoječi ponudniki tudi ob višjih stroških zagotavljali študentske obroke. Kot je znano, je višina subvencije v preteklem letu bila nespremenjena, stroški živil pa so naraščali. V ŠOUP pričakujejo, da bo število ponudnikov v sistemu subvencionirane študentske prehrane kljub naraščanju cen ostalo podobno, kot je sedaj. "Upamo, da bo morda tudi kakšen ponudnik več, saj lahko zaradi naraščanja cen študenti predstavljajo pomemben dodaten vir dohodka za ponudnike," poudarjajo.

Zaradi dražjih surovin in energentov se pojavlja tudi bojazen, da bo kvaliteta obrokov prehransko neustrezna. Vendar so po mnenju ŠOUP pogoji javnega razpisa zadostno jamstvo za ustrezno kakovost obrokov. Ponudniki študentske prehrane, ki se želijo prijaviti na javni razpis za izbiro ponudnikov študentske prehrane, morajo namreč izpolnjevati določene kriterije in pogoje, da zagotavljajo ustrezno kvaliteto in pestrost študentskih obrokov.

Študenti, ki se vpisujejo v višje letnike, lahko subvencionirano študentsko prehrano podaljšajo prek aplikacije Študentska prehrana ali njihove spletne strani. Študenti, ki se vpisujejo v prvi letnik, pa se morajo zglasiti na točkah Študentske prehrane, ki se nahajajo po vseh večjih mestih v Sloveniji, na Primorskem v Kopru in Novi Gorici pa tudi v Ajdovščini, Sežani in v Portorožu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija