Še 100 dni do olimpijskih iger v Sočiju

Zimske olimpijske igre v Sočiju bodo potekale med 7. in 23. februarjem prihodnje leto, kar pomeni, da je do iger še točno sto dni. Osrednja testna tekmovanja so bila lani, saj so tekmovališča v Rusiji večinoma že nared.

Zimske igre bodo prvič v Rusiji, ki je kot nekdanja Sovjetska zveza že gostila poletne igre v Moskvi leta 1980. Te je v obdobju hladne vojne zaznamoval bojkot velikega števila zahodnih držav, OI v Sočiju pa prihajajo v vrhuncu gospodarske krize, ki je še bolj izostrila finančno sliko organizacije. Stroški za izvedbo iger, sama organizacija naj bi stala prek dve milijardi evrov, segajo v vrtoglave višave.

Ker v mestu ob Črnem morju ni težke industrije, nafte ali plina, bo dodatna sodobna infrastruktura še povečala turistično ponudbo, ki je območju z okrog 430.000 prebivalci že doslej prinašala največ dohodkov. Soči je prvi zimski športni center v Rusiji. Skupaj organizatorji iger gradijo 206 večjih objektov, od katerih jih je neposredno s športom povezanih le 30.

Zaradi obmorske lege Sočija so prireditelji iger že letos, po koncu prejšnje sezone, pričeli skladiščiti sneg, na roko pa so jim šle tudi tedanje obilne snežne padavine. Tako so že aprila napolnili prvo od sedmih skladišč snega. Gre za 450.000 kubičnih metrov snežne odeje, ki je shranjena v gorah Kavkaza. Omenjeno skladiščenje snega bo organizatorje stalo dodatnih 11 milijonov ameriških dolarjev.