Putin poostril varnostne ukrepe v Sočiju

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, s katerim zaostruje varnostne ukrepe v času pred, med in po zimskih olimpijskih igrah v črnomorskem letovišču Soči. Poostreni varnostni ukrepi, ki se nanašajo na prijavo in odjavo, bodo veljali za vse obiskovalce Sočija, ki ne bodo imeli uradnih akreditacij.

Na podlagi odloka se bodo močno skrajšali roki za osebno prijavo prihoda pri pristojnem organu za priseljevanje. Državljani Rusije se bodo morali prijaviti v treh dneh po prihodu namesto dosedanjih 30 dni, tujci, ki ne potrebujejo vizuma, pa bodo morali postopek prijave opraviti v roku 24 ur po prihodu namesto doslej običajnega tedna dni.

Poostreni postopki ne bodo potrebni za vse tiste obiskovalce in udeležence olimpijskih iger, od 7. do 23. februarja, in paraolimpijskih iger med 7. in 16. marcem, z uradno akreditacijo organizatorja olimpijskih iger ali za vse tiste, ki bodo v času iger bivali v hotelih, saj so morali predhodno že iti skozi postopek preverjanja osebnih podatkov.

Zaprli bodo mejo z Abhazijo

Med ukrepi so tudi zapora meje z Abhazijo, uporniško gruzijsko pokrajino, okrepljen policijski nadzor na železniških postajah in letališčih, cestnih mejnih prehodih ter vzpostavitev posebnega zaprtega območja v hribih nad olimpijskimi prizorišči v bližini nemirnega Severnega Kavkaza.

Začasni varnostni ukrepi bodo v Sočiju in okolici v veljavi v trimesečnem obdobju od 7. januarja do 21. marca. V tem obdobju bodo v Sočiju prepovedana tudi vsa javna zborovanja, ki ne bodo povezana z olimpijskimi igrami. Putinovi ukrepi so že naleteli na kritičen odziv, češ da gre za vzpostavitev izrednih razmer v mestu s 300.000 prebivalci, pritožujejo pa se tudi tamkajšnji mali podjetniki, lastniki gostinskih in trgovskih lokalov, da bodo zaradi poostrenih ukrepov, zlasti zaradi prometnih in uličnih zapor, ob posel.

Olimpijske igre bo varovalo 37.000 policistov

Zimske olimpijske in paraolimpijske igre v Sočiju bo prihodnje leto varovalo 37.000 policistov. Uradna Moskva se je za ostrejše ukrepe odločila tudi na podlagi groženj vodje čečenskih separatistov Dokuja Umarova, ki je ruske muslimane pozval, da prihodnje leto izvedejo niz napadov na Soči "z vsemi sredstvi, ki jih dopušča Alah". Umarov je sicer na seznamu največjih oziroma najbolj iskanih svetovnih teroristov, v preteklosti je že prevzel odgovornost za več napadov, v katerih je le v zadnjih letih umrlo več kot sto ljudi.