ŠAREC NA POGORIŠČU POŽARA V FRAGMATU: Pristojni pohvalili hitro akcijo več kot 300 gasilcev (VIDEO)

Slovenija

Premier Marjan Šarec, ki si je danes ogledal pogorišče obrata Fragmata v Podskrajniku pri Cerknici, je ocenil, da je najpomembnejše to, "da so prebivalci na varnem". Pohvalil je delo vseh služb, ki so hitro in učinkovito ukrotile in sanirale prve posledice požara.

O škodi je še prezgodaj govoriti, je pa župan Cerknice Marko Rupar spomnil, da je bila investicija v novo tovarno, zgrajeno leta 2012, 20 milijonov evrov, za približno pet milijonov evrov je zgorelo repromateriala in izdelkov.

Šarec je tako ocenil, da je "za lastnika to zelo tragičen dogodek, saj je bila to najmodernejša tovarna za izdelavo izolativnega materiala".

Po prvih županovih ocenah je zagorelo je na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur.

Zaprte so šole, vodo je treba prekuhavati

Občina je preventivno zaprla vzgojno-izobraževalne ustanove, da maksimalno prepeči vse možne posledice požara. "Zdaj so na delu policija in forenziki, da ugotovijo, kaj je bil vzrok požara," je povzel premier. Ob tem bo komunala preverila, ali so v redu tudi vsi vodni viri.

Župan je pojasnil, da je treba vodo prekuhavati zato, ker je bil sistem ob gašenju tako obremenjen, da so morali določene krake zaprti, zelo obremenjena je bila tudi čistina naprava. "Komunala je naredila analize, v roku dopoldneva bo zadeva sanirana. Vodno zajetje ni bilo v območju, kamor je padal pepel. Direktnega stika oz. tega, da bi prišlo do vdora meteorne vode, ni bilo," je dodal.

Požar je gasilo prek 300 gasilcev. Objekt so poznali, saj so imeli redne vaje. Kot je dodal župan, je bila intervencija zelo hitra, "v praktično 10 minutah so bili prvi gasilci tam in v dobri uri požar omejili, da ni bil več nevaren za okolico".

Gost dim je šel v zrak šest do sedem kilometrov proti Rakitni, tudi saje, zato so se nekateri bali, da bi bilo kaj narobe. To po besedah župana analizirajo ekipe na terenu. Tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je Šarcu pred ogledom povedal, da je bilo dogajanje "bliskovito rešeno" in da je bil zato, ko je prispel na kraj nesreče "pozitivno presenečen". Izrazil je zadovoljstvo, da so dobro prakso po Kemisu obdržali, tudi državni organi in nekateri strokovnjaki, ki se takoj odzovejo in predlagajo ukrepe.

Požar se je razširil v obratu Fragmata v Podskrajniku, ki obsega halo v velikosti 20.000 kvadratnih metrov in skladišče v velikosti 20.000 kvadratnih kilometrov. Lastnik in vodja proizvodnje sta takoj prispela na kraj nesreče, kjer so delavci sprva požar skušali pogasiti sami, a jim to ni uspelo. "Pomembno pa je, da nihče ni bil poškodovan," je menil tudi Šestan.

Vseh delavcev v podjetju je približno 30. Proizvodnja je delovala 24 ur na dan, vse dni v letu. "Težava je, ker je bila ta proizvodnja v vzponu, saj je v vzponu gradbeništvo, kar bo velik udarec tudi za komercialni del, zagotovo se bodo povečale tudi cene tega materiala," je dejal župan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija