ŠAREC NA OBISKU V SEVERNI MAKEDONIJI: Izrazil bo slovensko podporo Skopju na poti v EU

Svet

Premier Marjan Šarec bo danes na povratnem delovnem obisku v Severni Makedoniji, kjer ga bo gostil makedonski kolega Zoran Zaev. V Skopju se bo srečal tudi s predsednikom parlamenta Talatom Xhaferijem in slovenskimi gospodarstveniki, v Gevgeliji pa predvidoma s predstavniki slovenske policije, ki sodelujejo pri skupnem nadzoru meje.

Predsednik vlade se bo sestal tudi z vodjo delegacije EU v Skopju Samuelom Žbogarjem, vodjo povezovalne pisarne Nata, slovenskim polkovnikom Zoranom Jankovičem ter predstavniki slovenskih društev. V središču pogovorov v Skopju bodo dvostranske zadeve. Pregledali bodo tudi možnosti za nadaljnjo poglobitev sodelovanja s poudarkom na gospodarstvu. Pomemben del pogovorov bo namenjen slovenski podpori napredku Severne Makedonije na evroatlantski poti, so sporočili iz kabineta premierja.

Premier Šarec bo ob obisku potrdil slovensko pričakovanje skorajšnjega članstva Severne Makedonije v Natu. Še posebej pa bo izrazil slovensko podporo pričakovanjem Skopja, da prihodnji teden dobi soglasje držav članic EU za začetek pristopnih pogajanj z unijo. Severna Makedonija je glede na interes slovenskega gospodarstva zelo zanimiva investicijska destinacija in je na četrtem mestu med državami, v katere Slovenija največ vlaga. Trend blagovne menjave, ki je lani znašala 307 milijonov evrov, v zadnjih letih rahlo raste, predvsem na račun uvoza.

Slovenija s Severno Makedonijo, ki leži na balkanski begunski poti, sodeluje tudi pri varovanju meje v okviru prizadevanj za upravljanje migracij. Slovenija je na makedonsko-grško mejo prve policiste napotila leta 2016, doslej pa jih je pri tem sodelovalo že več kot 200.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  10 .10. 2019 ob  17: 21
Seveda je šel na tekmo. Da se oddahne po zapletih na Sovi. Kaj Regional, o monadah naokoli pišete, kaj se pri nas dogaja pa nič? Veste za Serpetinškovo prijateljico, ki jo direktor sove ne pozna, pa jo je zaposlil na osebno zaupanje, čeprav je najprej trdil, da je bila najboljša na razpisu (čeprav ne izpopolnjuje pogojev)? To gre kar mimo vas?
žveplo |  10 .10. 2019 ob  10: 33
V bistvu je šel pa na tekmo... me zanima če ga bomo videli na tribuni.