ŠAREC KRITIČEN DO TONINA: "Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to z ministriranjem gospodu Janši težko dosegljivo"

Slovenija

Premier Marjan Šarec je danes ostro zavrnil namigovanja o tem, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. "Mislim, da bo ravno danes inšpektorat opravil nadzor tam in ko bo končan, bo poročilo posredovano Knovsu, kot je tudi pravilno," je napovedal v izjavi za novinarje. Na Facebooku pa je bil kritičen do predsednika Knovsa Mateja Tonina.

"Nadzor nad Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) ni onemogočen, to je dejstvo," je dejal Šarec ob robu konference o trgovini na Brdu pri Kranju. Ko bo inšpektorat za javni sektor opravil svoje delo glede kadrovskih potez "bomo vsi seznanjeni s tem nadzorom", je dodal. Da je inšpektorat za javni sektor z nadzorom že začel, so potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. Kot so dodali, rok za dokončanje nadzora ni določen, zakon o javnih uslužbencih pa določa, da mora inšpektor sestaviti zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru v roku 30 dni po opravljenem nadzoru.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč v torek pozvala vlado, naj omogoči nadzor nad kadrovskimi postopki v vladi in poskrbi, da bo Sova Knovsu predala določene dokumente. Sova tega sicer ne želi storiti, ker jo skrbi za njihovo varnost, pa tudi ker verjame, da Knovs za ta vprašanja ni pristojen. Zato je k nadzoru sama pozvala inšpektorat za javni sektor.

Glede pravnega mnenja, ki ga je pridobil Tonin od odvetniške družbe Vrtačnik in govori o tem, da je Knovs pristojen za preveritev zaposlovanja v Sovi, je Šarec dejal, da ga izkušnje učijo, da "kolikor je pravnikov, toliko je mnenj".

Toninove navedbe, da informacije uhajajo iz Sove, pa, kot je dejal, težko komentira. "Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro," je ocenil. Spomnil je, da je bila na Sovi, ko je prišel na mesto predsednika vlade, že večmesečna stavka, zadeve niso funkcionirale, z novim direktorjem pa, je zatrdil. "Ne vem, imam svoje mnenje o tem, a naj organi opravijo svoje delo," je dodal.

Šarec je sicer že pred to izjavo dogajanje pospremil z zapisom na Facebooku, kjer je navedel, da težave nastanejo, ko "Knovs postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije". Navsezadnje je Knovs sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat pa da je strokovni organ.

"Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti," je zatrdil in se vprašal, koliko bolj je potem pristranski Knovs, ki ga vodita Tonin in Žan Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke NSi. "Da ne govorim, da je član Knovsa tudi gospod Janez Janša, večni predsednik SDS," je zapisal Šarec.

Doslej ni bilo v moji navadi, da bi se ukvarjal s predsedniki drugih strank. Se pa nekateri precej z menoj, posredno ali...

Posted by Marjan Šarec on Tuesday, October 15, 2019

Tudi v izjavi na Brdu je dodal, da ne moremo mimo dejstva, da je Knovs sestavljen politično in so opozicijski poslanci v večini. Ob tem se je obregnil ob Janšo, ki da je kot predsednik vlade v letu 2013 govoril, da Knovs ni pristojen za kadrovske zadeve na Sovi.

V omenjenem zapisu na Facebooku je Šarec Toninu očital, da je kot predsednik Knovsa ponovno začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. "Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed," je dodal.

Kot je navedel, sta s Toninom "začela pisati skupno zgodovino" leta 2010, ko je za las prišel v drugi krog županskih volitev v Kamniku, Toninu pa to ni uspelo. "Potem sva pač oddelala prvi mandat, on v opoziciji (pošteno moram priznati, da je bil kdaj tudi konstruktiven), jaz na županskem mestu. Me je pa njegov informativni portal ves čas napadal, včasih tudi na neokusne načine," je navedel.

V naslednjem mandatu sta bila v koaliciji. "Ves čas najinega sodelovanja sem čutil pokroviteljski odnos, ko sem vstopil na polje državne politike pa sploh," je zapisal Šarec.

"Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike," je bil oster premier in predsednik vladne LMŠ.

V SLS, ki jo vodi Marjan Podobnik, so sicer zaradi ravnanja Sove, ki ne preda omenjenih dokumentov Knovsu, za četrtek napovedali zapore mestnih vpadnic v center Ljubljane. Šarec je na Brdu na to dejal le, da "upa, da je Podobnik že ugotovil, kaj je vpadnica". Na spletni strani SLS so sicer zapisali, da je "mišljena zapora dostopov do vladne palače v četrtek, na dan seje vlade", ne pa zapora ljubljanske obvoznice, kot je poročal eden od medijev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
melinelie4 |  16 .10. 2019 ob  14: 59
-1
Rešitev za vaše financne težave
To je priložnost za vas, da prekine vaš težko financno stanje. Nic ne boš probleme imate in težave, v katerih najdete v tem trenutku. Jaz sem posamezne Švica, ki postavlja na razpolago kdorkoli resno posojila vseh vrst. Ste
lahko kontaktirajte me, ce ste v stiski. Bi vas spomnil, da vsaka oseba, dobrega imena, ki bo dodeljena v naši knjigi shranjevanje "imeli ne obžaluje. Pricakujemo, da vaše zahteve za vas
izpolnjujejo. Pridruži se mi po pošti: borut.martin@gmail.com
WhatsApp: 33644684281