SANACIJA ŽE, KRIMINALISTIČNA PREISKAVA PA ŠE NE: Kaj se dogaja več kot pol leta po najhujšem požaru v GRC Sermin?

Koper

Šele sedem mesecev po uničujočem požaru v hali F v obrtni coni GRC Sermin so tamkajšnji obrtniki pričeli s sanacijo. Zadevo je nekoliko zavlekel čas koronskih ukrepov, kar nekaj časa so potrebovale tudi različne zavarovalnice za oglede pogorišča in oceno nastale škode. In čeprav so že kmalu po požaru potrdili, da je na streho objekta padel goreč predmet oziroma pirotehnični izdelek, policijska preiskava še kar traja.

"Kriminalistična preiskava požara še ni zaključena," odgovarjajo na Policijski upravi (PU) Koper.

"Policija ima osumljenca, kazenska ovadba zoper njega pa še ni bila vložena, preiskava je še v teku," pa pravi predstavnik v požaru uničenega objekta na Serminu in eden od oškodovanih podjetnikov, Simon Maglica. Pred dvema tednoma so pričeli s sanacijo, ki bo trajala do sredine junija.

"Od zavarovalnic smo dobili denar, zaenkrat ni bilo težav, je pa res, da doslej še niso bilo izdanih velikih faktur. Dva podjetnika nista imela zavarovanega objekta in morata škodo kriti sama," pojasnjuje Maglica. Škoda naj bi znašala 2 do 3 milijone evrov.

Spomnimo, požar naj bi zanetila signalna raketa, ki naj bi jo na streho objekta sprožili mladostniki, ki so po vsej verjetnosti imeli zabavo na parkirišču. Razvit požar izolacije strehe je napredoval skozi strešne svetlobne kupole in kinete v notranjost objekta. Situacijo je še poslabšal močan veter, ki je ogenj nezadržno širil.

Ker je streha pogorela v celoti, je 19 lastnikov najprej poskrbelo za njeno popravilo. Največji požar v Kopru v zadnjih 20 letih pa je razkril še eno pomembno podrobnost, na strehi je bila gorljiva izolacija, morala pa biti negorljiva.

BONUS VIDEO: Kaj menite o incidentu na Prazniku refoška?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  24 .05. 2022 ob  16: 48
Spomnimo raje zakaj strehe na Serminu nimajo protipožarne zaščite na račun avtomatskih vrat, ki so jih podjetniki morali naročati, ker je bila zastopnik zanje firma familije bivšega župana.