ZNAN VZROK POŽARA V OBRTNI CONI SERMIN: "Potrjeno je, da je bila na strehi gorljiva izolacija" (FOTO)

Koper

Po tednu dni, ko je halo F v obrtni coni GRC Sermin zajel silovit požar, je uradna policijska preiskava še vedno v teku. Po navedbah predstavnika objekta in enega od oškodovanih podjetnikov, Simona Maglice, pa so že potrdili, da je na streho objekta padel goreč predmet oziroma pirotehnični izdelek. Lastniki hale trenutno prenavljajo streho, škoda je pavšalno ocenjena na 2 do 3 milijone evrov, a kot pravi Maglica bo morda še višja. Ob tem opozarja, da so se težave začele pred dvema letoma, ko je tamkajšnje parkirišče prevzela v upravljanje koprska občina. Vrstijo se vlomi, nočne zabave, preprodaja mamil.

Že takoj po izbruhu požara v GRC Sermin, v noči na nedeljo minuli konec tedna, je v javnost prišla informacija, da ga je najverjetneje zanetila signalna raketa, ki naj bi jo na streho objekta sprožili mladostniki. Razvit požar izolacije strehe je napredoval skozi strešne svetlobne kupole in kinete v notranjost objekta. Ob tem je pihal še močan veter, ki je ogenj nezadržno širil proti zahodnemu delu hale.

Streha je pogorela v celoti, izolacije ni več, ostal je samo beton, zato se je 19 lastnikov stavbe najprej lotilo tega popravila. "Imamo potrjen podatek, da je šlo za zunanji pojav, da je na streho padla signalna raketa ali podobna gorljiva stvar. Policija zadevo še vedno preiskuje in med drugim pregleduje kamere videonadzora. Izključena je možnost, da bi šlo za zavarovalniško goljufijo. Policisti sumijo, da je do dogodka prišlo iz malomarnosti. Povsem možno je, da so imeli na parkirišču zabavo," pojasnjuje Maglica, ki ga preseneča predvsem sledeči podatek:

"Potrjeno je bilo tudi, da je bila na strehi gorljiva izolacija, ki ne bi smela biti."

V celotnem GRC Sermin je 60 različnih podjetnikov, ki so lastniki oziroma solastniki stavb, v katerih delajo. Lastnikov hale F, ki je pogorela, je 19. "Gre za največji požar v Kopru v zadnjih 20 letih, pa niti koprski župan Aleš Bržan niti obrtno-gospodarska zbornica nista vprašala, ali potrebujemo kakšno pomoč. Takšen melanholičen odziv nas žalosti. Streho saniramo sami. Bomo pa lastniki dali pregledati izolacijo tudi na vseh ostalih strehah stavb, ker bi morala biti negorljiva, a kot se je izkazalo v našem primeru, je gorljiva," poudarja Maglica.

V teh dneh objekt pregledujejo tudi zavarovalniški izvedenci različnih zavarovalnic. Lastniki stavb pa opozarjajo predvsem na problem, ki se je začel pred dvema letoma, ko so tamkajšnja parkirišča postala javno dobro oziroma jih je pod upravljanje vzela koprska občina in narisala modro cono. Parkiranje je plačljivo med 8.00 in 15.00 uro.

"Potem pa ni nikjer več nikogar. So pa prišli redarji iz Marjetice Koper pred tremi dnevi, da so napisali kazni zaradi nepravilnega parkiranja našim izvajalcem, ki obnavljajo streho. Smo edina obrtna cona v Evropi, ki ima plačljivo parkirišče," razlaga Maglica. Težave v GRC Sermin naj bi se začenjale po 15.00 uri oziroma po 17.00, ko podjetniki odidejo, parkirišče pa postane prosto za vse.

Kot opisuje Maglica, mladi izkoristijo prostor za zabave, ob koncih tedna tam parkirajo tovornjaki, prihajalo naj bi do preprodaje mamil. "Od avgusta do danes se je v šestih stavbah GRC Sermin zgodilo deset vlomov. Vlomilci zmeraj iščejo samo gotovino, torej si lahko predstavljate za kakšne ljudi gre. Razmišljamo o najemu varnostne službe, ki jo bomo plačali lastniki sami. Vendar smo prepričani, da bi občina morala nekaj ukreniti, ker gre za njena parkirišča," zaključuje Maglica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  18 .10. 2021 ob  11: 08
-1
Zakaj ste dali v isti stavek prepodajanje droge in tovornjake ki tam parkirajo?
Treba pa povedat, da redarji in marjetica med tednom pridno kasirajo, med vikendom pa pišejo kazni SAMO tovornjakom.
ZigaZois |  16 .10. 2021 ob  08: 48
20
Kdo je objekt gradil, kdo je urejal uporabno dovoljenje in kdo je potrdil, da je objekt ustrezen ? Krivci za nastalo škodo ob požaru so tej trije osebki, katerih imena so tudi zapisana v dokumentih. Torej naj oni poplačajo nastalo škodo. Zelo preprosta rešitev za oškodovance in tudi za zavarovalnice.