S FILMSKIM PRESENEČENJEM SE V IZOLI ZAČENJA KINO OTOK: Na sporedu bo 30 projekcij, program tudi v Kopru

Izola

V Izoli se drevi s projekcijo presenečenja na Manziolijevem trgu začenja 15. mednarodni filmski festival Kino Otok. V sklopu festivala se bo v Izoli do nedelje zvrstilo okoli 30 projekcij, nekaj pa še v drugih mestih. Veliko slavje ob letošnji jubilejni izdaji bo v četrtek, ko bodo v letnem kinu prikazali film Ona režiserja Shajija N. Karuna.

V letnem kinu na Manziolijevem trgu bo nocoj na sporedu brezplačna projekcija za topel uvod v festivalske dneve, namenjena tudi lokalnemu občinstvu. Kateri film si bo mogoče ogledati, ostaja skrivnost do zadnjega.

Sicer bo 15. Kino Otok ponovno zaznamovan s filmi z vsega sveta, ki poti do gledalcev ne najdejo tako zlahka. Selektorica filmskega programa Varja Močnik je napovedala, da bodo na ogled filmi, ki prevprašujejo čas, v katerem živimo, se sprašujejo o tem, kakšna bo prihodnost in se v isti sapi opirajo na preteklost, tudi preteklost samega festivala. Velik del programa bo po njenih besedah posvečen tudi vprašanju zapuščine, ki jo sedanjiki zapuščamo zanamcem.

Direktorica festivala Tanja Hladnik pa je napovedala bučno praznovanje, ki bo tudi letos minilo v znamenju prepleta filmske ustvarjalnosti že uveljavljenih mojstrov in mladih ustvarjalcev. Ob jubileju so organizatorji festivala iz Zavoda Otok za četrtek pripravili tudi posebno jubilejno projekcijo filma Ona indijskega režiserja Shajija N. Karuna, sicer gosta festivala, ki se je udeležil tudi njegove prve in desete izdaje.

Festival bodo obiskali še številni gostje, ki ga že od začetka podpirajo in se nanj vračajo. Med njimi bo srbski mojster sedme umetnosti Želimir Žilnik, ki bo predstavil svoj novi film Najlepša dežela na svetu, v galeriji Plac Izolanov pa bodo pripravili razstavo ob 50-letnici njegovega ustvarjanja.

V programu Ljubo doma bodo prikazani slovenski filmi: Obzornik 63 - Vlak senc Nike Autor, Ostanki - izpovedi duhovom, ki ga podpisujeta Niko Novak in Matevž Jerman ter trije novi kratki filmi eksperimentalnega ustvarjalca Davorina Marca.

Poleg priznanih filmarjev na Kino Otoku svoj prostor dobivajo tudi mladi ustvarjalci, še posebej znotraj platforme Video na plaži, profesionalcem pa bo namenjen PRO Otok. Nekaj zase bodo v programu Podmornica našli tudi najmlajši, ki bodo med drugim lahko v animirani različici gledali Zverjasca ter Mačka Murija.

Vrhunec festivala bo sobotna projekcija 35-milimetrske filmske kopije dela Čas se je ustavil, celovečernega igranega prvenca lani preminulega italijanskega režiserja Ermana Olmija.

Festival letos spremlja raznovrsten nabor projekcij v Ljubljani, letošnja "satelitska kinootoška mesta" pa so še Koper, Tolmin, Sežana, Idrija in Cerknica.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  05 .06. 2019 ob  11: 57
ManofSteel | 05 .06. 2019 ob 11: 22 Ni prav nic ocitno, saj iz mojega pisanja ne mores razbrati nic kej takega. Samo fantaziras o meni, torej o osebi o kateri ne ves NIC.

Jaz pa glede na to, da uporabljas neke besede katere prvic slisim, katere ocitno spadajo pod srbohrvascino, predpostavljam ,da spadas v juznjejse kraje. Si rojen tukaj, ampak tega ne izkazujes.
V Izoli ze tako se ne dogaja nic. Drzava ima proracun namenjen za KULTURO, katere ti ocitno nimas. Raje se zanimaj za PODJETJA ki vlecejo DRZAVNI denar, ga pa KRADEJO in ONESNAZUJEJO OKOLJE ( Dutb, Magna). Kultura mora bit, ce ne bi bilo polno takih "đabalebarošev", kot si ti. Po slovensko BEDAKOV.
ManofSteel |  05 .06. 2019 ob  11: 22
-3
@gobano več kot očitno, da si eden tistih đabalebarošev, ki samovlečejo državnidenar za neke kvazi prireditve, ki so namenjene le tistim, ki organizirajo to kvazi prireditev...kajne. govedo jaz sem rojen tukaj..a ti idi če hočeš anka v Afganistan pod tisti kamen od koder si prispel.
Drek |  05 .06. 2019 ob  10: 13
ManofSteel | 05 .06. 2019 ob 09: 29 : Preseli se ti v kp ali kam juzneje "đabalebaroš"
ManofSteel |  05 .06. 2019 ob  09: 29
-2
Dejte to "prireditev" đabalebarošev premestit v Koper tako kot ste to storili z eurofestom. S tem dejanjem boste naredili veliko uslugo Izolanom!