RTV SLOVENIJA O PRENEHANJU SATELITSKEGA ODDAJANJA TV KOPER-CAPODISTRIA: "Stroški so previsoki"

Slovenija

RTVS je po opozorilih, da od sobote preko satelitskih anten ne bo več mogoče gledati oddaj TV Koper-Capodistria za italijansko manjšino, pojasnila, za financiranje manjšinskih programov v sedanjem obsegu ne prejemajo dovolj denarja. Izpostavili so tudi, da je njihove programe mogoče kjer koli spremljati preko spleta in kabelskih operaterjev.

Od leta 2005 Radiotelevizija Slovenija (RTVS) iz rednega financiranja nima dovolj denarja za svoje delovanje. Od leta 2017, ko ne prodaja več izrednih finančnih naložb satelitske organizacije, pa ima izgubo, so izpostavili v današnjem odzivu na pismo uredništva programov Televizije Koper-Capodistria v italijanskem jeziku. Ti so italijansko vlado, slovenska politična telesa, predstavnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem ter Radiotelevizijo Slovenija pozvali, naj jim zagotovijo nadaljevanje satelitskega oddajanja programov.

Na RTVS so izpostavili, da je najem kanala preko satelita za prenos treh televizijskih in štirih radijskih programov stal 36.600 evrov mesečno oz. 439.200 evrov letno. Samo za najem kapacitet za prenos signala TV Koper-Capodistria in radijskega programa za italijansko narodno skupnost Radia Capodistria so imeli najet dodatni kanal, za kar so dodatno plačevali mesečno 22.000 evrov oz. 264.000 evrov letno.

Ukinitev oddajanja signala TV Koper preko satelita so predvideli že v strategiji razvoja 2018-2022, ko so tudi opozorili, da so ti stroški oddajanja celo višji kot za oddajanje programov TV Slovenija.

Kot so pojasnili, so v teh letih skušali spremljati, koliko ljudi pravzaprav gleda programe TV Koper-Capodistria, a teh podatkov ni, saj jih zaradi majhnega obsega ankete ne zaznavajo. Prav tako nobena oglasna agencija ni pokazala interesa, da bi tržila program TV Capodistria.

Na RTVS ocenjujejo, da je "nadaljnje oddajanje kanala TV Koper-Capodistria enostavno prevelik strošek glede na sorazmerno majhno dodano vrednost pri dosegu". "Gre v resnici tako na radijskih kot televizijskih programih za vsebine, ki širše niso zanimive. Vseskozi smo ocenjevali, da bo veliko bolje, če se najdejo načini, da se programa vključita v kabelske sisteme, predvsem v Istri in na Reki.

"Medtem smo že uredili, da regionalni televizijski program TV Koper in TV program za italijansko narodno skupnost TV Capodistria gledalci lahko spremljajo preko spleta oz. posebnega spletnega portala in mobilne aplikacije Capo-4D-Istria (https://capodistria.rtvslo.si/), kjer združujejo oba italijanska programa. Letos decembra bodo program TV Koper-Capodistria preko spleta začeli oddajati tudi v visoki ločljivosti.

Odločitev, da se vse sile usmeri v zagotavljanje in promoviranje programov preko spleta in dodatno preko kabelskih sistemov, ocenjujejo kot premišljeno. Opozarjajo pa tudi, da se bo moral povečati delež namenskega sofinanciranja manjšinskih programov s strani države, ki trenutno pokriva manj kot 20 odstotkov vseh stroškov za te programe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija