KAJ MENITE, BI FUNKCIONIRALO TUDI PRI NAS? 4-dnevni delovnik, produktivnost je poskočila za 40 odstotkov

Svet

Tehnološki velikan Microsoft je preizkusil štiridnevni delovnik in dokazal, da gre za uspešen model, saj je produktivnost zaposlenih poskočila za 40 odstotkov.

Program so testirali letos poleti tako, da so vsak petek v avgustu pri Microsoftu zaprli vrata, zaposleni pa so imeli dodaten prost dan. Poleg tega so jih pozvali, naj bodo manj časa za računalniki in na sestankih. Slednji naj trajajo do pol ure, za manjše stvari pa naj se dogovorijo preko aplikacij.

Podjetje ima 2280 zaposlenih in kar 90 odstotkov jih je povedalo, da je imel ukrep močan vpliv nanje. Število delovnih ur se je zmanjšalo, produktivnost pa je poskočila. Produktivnost so merili po prodaji, ki je v primerjavi z letom poprej narasla za 40 odstotkov. Poleg tega je podjetje privarčevalo pri stroških, na primer, pri porabi elektrike.

Ni naključje, da so raziskavo izvedli na Japonskem, saj se prav tam že dolgo soočajo s kulturo prekomernega dela. Še kako je znan 'karoshi', japonski izraz, ki pomeni smrt zaradi izgorelosti, ki je posledica prekomernega dela oziroma bolezni, ki jih povzročajo stres ali depresije.

Spomnimo, leta 2015 je zaposleni pri japonskem oglaševalskem velikanu Dentsu storil samomor na božični dan. Delal je zelo veliko nadur. Leta 2017 je umrla novinarka japonske televizije, ki je v mesecu pred smrtjo naredila 159 nadur. Nato so podjetja začela iskati rešitve za zaposlene. Nekateri jim ponujajo prilagodljiv delovnik, vlada pa jih poziva naj zadnji petek v mesecu prej odidejo z dela.

Microsoft bo še letos na Japonskem uvedel še en ukrep. Zaposlene bodo pozvali, naj sami predlagajo, kaj bi jim pomagalo pri izboljšanju ravnovesja oziroma učinkovitosti med službo in zasebnim življenjem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  05 .11. 2019 ob  19: 24
Ma kje se bo to pri nas zgodilo,ala ala
Stric iz ozadja |  05 .11. 2019 ob  17: 15
-1
Ha,ha,ha,ha,... Saj npr javna uprava ima že celo krajši delovni tednik!!!! Priznati pa si moramo, da zaradi tega "produktivnost" ni nič kaj večja... S krajšim delovnim časom celo eksponencialno pada!! Pri nas s krajšim delovnim časom uspejo več neumnosti proizvesti samo budale, idioti in politiki!!!