ROJČEVA KRITIČNA GLEDE CENTROV ZA VRAČANJE MIGRANTOV V FJK: Primerljivi so z zaporom

Svet

Italijanska senatorka Tatjana Rojc je konec tedna ostro kritizirala predsednika deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Massimiliana Fedrigo, ker naj bi ta deželo ponujal kot lokacijo za odprtje novih centrov za vračanje migrantov. Ob tem je izpostavila razmere v nedavno odprtem centru v Gradišču ob Soči, ki da so primerljive z zaporom.

Zamejska Slovenka Rojčeva se je tako odzvala na izjave svetnika za lokalno samoupravo in varnost FJK Pierpaola Robertija, ki je pred dnevi javnost obvestil, da je ozemlje te italijanske dežele na razpolago za odprtje nadaljnjih centrov za repatriacijo migrantov. Kot je dejal, si želijo takšne centre odpirati predvsem v mestih, ne na obrobju, pripravljenost za to pa so za italijansko radiotelevizijo izrazili tudi desnosredinski župani večjih mest v FJK.

V FJK so 16. decembra takšen center odprli v Gradišču ob Soči. Center za sprejem nezakonitih migrantov, ki čakajo na vrnitev v državo izvora, lahko sprejme 150 ljudi, deluje pa v nekdanji vojašnici Polonio. Kot je sporočil Roberti, je v centru v Gradišču ob Soči trenutno 65 ljudi.

Županja Gradišča ob Soči Linda Tomasinsig je ob odprtju centra opozorila, da je njena občina edina, ki poleg centra za prosilce za azil sedaj gosti še center za repatriacijo migrantov.

Ob njegovem odprtju se je oblikovalo tudi združenje, ki mu nasprotuje, ker da gre za etnični zapor. Zaradi kritik na račun razmer v centru pa je občinski odbor sprejel odločitev o imenovanju t. i. garanta, ki bo imel pooblastilo vstopiti vanj.

Tudi Rojčeva je kritizirala razmere v centru in njegovo lokacijo. "Imeti center za repatriacijo za hišo nikakor ni zagotovilo za varnost," je izjavila Rojčeva. Kot je dodala, je zaradi razmer v tem centru njena poslanska kolegica Deobra Serracchiani vprašanje naslovila na italijansko notranje ministrstvo.

V celotni Italiji poleg več centrov za prosilce za azil trenutno delujejo štirje centri za repatriacijo, povprečno je tujec v njih zaprt tri mesece. Skupno imajo 359 postelj, kažejo podatki italijanskega observatorija za migracije pri univerzi v Bariju.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  30 .12. 2019 ob  18: 59
Tanja Rojc vzami prašek metlo in škovacero. Pa počisti, če misliš, da je umazano. Oni že ne bodo.
td |  30 .12. 2019 ob  15: 06
Hja, če kršiš zakon, je pač zapor nekaj smiselnega, mar ne.