Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Več kronike
NA ŠKOFIJAH ZASEGLI ŠE ENO POŠILJKO: Morski ježki so bili najverjetneje namenjeni gostincem
T.K.
-
21.2.2025 ob 14:44
POOSTREN NADZOR AVTOBUSOV IN TOVORNJAKOV NA PRIMORKI: Takšne kršitve so bile ugotovljene
M.U.
-
21.2.2025 ob 12:41
PRI FERNETIČNIH S TOVORNJAKOM PO AVTOCESTI V NAPAČNO SMER: Policisti ga niso izsledili, so ga pa kamere
T.K.
-
21.2.2025 ob 12:35
NA GORIŠKEM 'PRESTREGEL' IZGUBLJENO POŠILJKO: S tal pobral več kosov mesa in se odpeljal v neznano
N.J.
-
20.2.2025 ob 15:00
ZA 20 TISOČAKOV ŠKODE: Med požarom dveh vozil v Bertokih ukradli registrski tablici
N.J.
-
20.2.2025 ob 13:40
Novo iz Slovenije
DRŽAVE Z NAJNIŽJIMI IN NAJVIŠJIMI MINIMALNIMI PLAČAMI V EU: Slovenija na sedmem mestu
N.J.
-
danes ob 08:54
NIKA PREVC JE BILA VELIKEMU IZZIVU VEČ KOT KOS: Petič zapored do zmage! (FOTO)
N.J.
-
včeraj ob 17:46
OSKRBNINE V DOMOVIH DRAŽJE ZA 0,7 ODSTOTKA: Sredstva za dvig plač zaposlenih iz proračuna
T.K.
-
21.2.2025 ob 14:03