Reakcije: Gantarjev odstop ni presenečenje

Nenadni odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja je, vsaj zaenkrat očitno dosegel namen, saj se o težavah slovenskega zdravstva naenkrat pogovarjajo vsi. O lobistih in omrežjih, ki obvladujejo slovensko zdravstvo, smo povprašali nekaj obalnih direktorjev zdravstvenih ustanov.

"Odstop me ne preseneča", je Gantarjev odhod komentiral direktor izolskega Zdravstvenega doma, Evgenij Komljanec. "Očitno je poskušal dregniti v sršenje gnezdo. Če je želel nekaj spremeniti, je to edina logična posledica. Gre pa za dve zadevi. Eno so potrebne reforme, ki jih vidimo vsi, drugo pa omrežja in lobisti, ki si želijo, da se stvari ne spremenijo. Pri borbi s temi lobiji pa očitno v koaliciji ni imel nobene podpore".

Evgenij Komljanec

"Mi smo premajhni in nismo zanimivi, lobiji napadajo večje sisteme, tu mislim predvsem ljubljanski Klinični center," je morebiten vpliv lobijev v Izoli komentiral Komljanec.

Matevž Ravnikar , direktor koprskega Zdravstvenega doma je nad odstopom presenečen, ga pa ne čudi. Ob tem je dodal, da je v zdravstvu potrebna obširana reforma, ki pa bo očitno čakala nove ministre.

Gantar je, kot je za Dnevnik izjavil dolgoletni direktor koprskega Zdravstvenaga doma Metod Mezek, z interventnim zakonom skušal zagotoviti dodatna sredstva za zdravstvo, predvsem bolnišnice, ki so jih ukrepi iz preteklosti spravili v finančne težave. "Trudil se je, da bi v zdravstvu zagotovil pogoje za uspešno delo. Njegovi predlogi so bili dobri in korektni, žal pa je naletel na premalo razumevanja v koaliciji".

Ravnikar: Več kadra je manj stroškov!

Tako Komljanca kot Ravnikarja pa pri vsem tem moti togost zdravstvenega sistema, ki je, ujet v sistem javnih uslužbencev v paradoksalnem položaju. "Človeka, ki dela dobro ne moraš ustrezno nagraditi, tistega, ki dela sabo pa ne ustrezno kaznovati," pravi Komljanec. Ravnikar pa ob tem opozarja, da jim država, s tem ko ne dopušča novih zaposlitev dela medvedjo uslugo, saj je "nadomeščanje kadra z občasnimi zaposlitvami neprimerno dražja rešitev".

Vprašanja smo poslali tudi direktorju izolske bolnišnice, Janiju Derniču. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

alfonz |  26 .11. 2013 ob  08: 59
g. Ravnikar, to da zasedate ta položaj je tipičen primer zgoraj navedenega, strici so vas obuli v prve, napačne in še to prevelike čevlje. Etično bi bilo, da se v bodoče, komentiranja te teme vzdržite.