RDEČI ALARM ZA VSE ODGOVORNE V DRŽAVI: Poziv k prepovedi prevoza nevarnih snovi na progi Divača-Koper

Koper

Stranka Slovenske Istre Oljka zahteva prepoved prevoza nevarnih snovi na železniški progi Divača-Koper. Ob nedavni nesreči vlaka in izlitju kerozina se je izkazalo, da "odslužena proga" ne ogroža le okolja in domačinov, ampak tudi pitno vodo, so zapisali v javnem pozivu, ki so ga naslovili na Luko Koper, SŽ, pristojna ministrstva in premierja.

Železniška nesreča pri Hrastovljah, v kateri je v zemljo iztekla neznana količina kerozina, je po navedbah Oljke rdeči alarm za vse odgovorne v državi. "Izlitje kerozina na vodovarstvenem območju namreč grozi, da bo Slovenska Istra, ki se napaja iz Rižanskega vodovoda, ostala brez pitne vode. To pa predstavlja neposredno grožnjo za 90.000 domačinov," so opozorili.

V javnem pozivu so izpostavili, da je njihova regija edina v Sloveniji, ki razpolaga z enim vodnim virom in dodali, da še ta ne zadovoljuje vseh njenih potreb. "Še večjo nevarnost predstavlja odslužena železniška proga Divača-Koper, ki ne ogroža le naravnega okolja in domačinov ob progi, temveč, kot se je ob sedanji ekološki katastrofi jasno pokazalo, celo pitno vodo," so dodali.

Zaskrbljeni so "nad mlačnim odzivom države s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na čelu". Glede na razsežnost katastrofe bi bilo po njihovih besedah najmanj, kar bi lahko pričakovali, prepoved prevoza nevarnih tovorov po progi Divača-Koper. "A tega od nikogar, ki bi to lahko storil, še nismo slišali. Kot da bi bili gospodarski interesi postavljeni pred varnost, zdravje in potrebe državljanov," so kritični.

Vodstvi Luke Koper in Slovenskih železnic (SŽ) ter vse pristojne na ministrstvih s premierjem Šarcem na čelu pozivajo, da takoj prepovejo prevoz nevarnih snovi na dotrajani železniški progi Divača-Koper. "Obenem zahtevamo, da pristojno ministrstvo nemudoma zagotovi finančna sredstva za izgradnjo alternativnega vodnega vira rižanskemu. Samo tako bo Istra dobila to, kar že imajo drugi deli Slovenije in ji po ustavi tudi pripada," so še zapisali v Oljki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  04 .07. 2019 ob  06: 32
Dobro jutro, Oljka!