RCERO ponovno pod vprašajem

Goriška

Eden od okoliških prebivalcev lokacije Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) je vložil tožbo proti državi zaradi izdanega okoljevarstvenega soglasja projektu. Vendar se regiji s tem projektom mudi, saj morajo do konca leta pridobiti gradbeno dovoljenje, da bi bil lahko center zgrajen do konca 2015, sicer bi izgubili evropska sredstva.

V primeru, da do izvedbe tega projekta ne bi prišlo, bi 13 občin v severnoprimorski regiji izgubilo tudi 1,6 milijona evrov, kolikor so v ta projekt že vložile.

O tej temi je tekla beseda tudi na današnjem sestanku predstavnikov občine na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Predstavniki občine so predstavili stanje projektov, poleg RCERO tudi centralne čistilne naprave, ki sta dva največja projekta prihodnje leto v Mestni občini Nova Gorica.

 

"Opozorili so nas, da morata biti oba projekta zaključena do konca leta 2015. Medtem ko smo pri projektu centralne čistilne naprave izvedli in pravnomočno zaključili pet od šestih razpisov, je projekt RCERO odvisen od pridobitve gradbenega dovoljenja oz. upravne enote," je ob robu današnje novinarske konference povedal novogoriški župan Matej Arčon.

Lokacija naj ne bi bila primerna

Tožbo na upravno sodišče glede izdaje okoljevarstvenega soglasja, ki je pravnomočno in zaradi tega Arčon ne pričakuje večjih težav, je vložila odvetniška družba Devetak v imenu krajana Mitje Devetaka, ki živi približno 800 metrov od predvidenega odlagališča. Devetak je sicer že prej skupaj z drugimi okoliškimi krajani opozarjal na neprimerno lokacijo odlagališča.

Do zamud bi po županovem mnenju lahko prišlo, če se bodo krajani želeli vključiti v postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja na sami upravni enoti. "Mi smo v dogovoru z njimi, vendar glede na dogodke, ki se dogajajo, težko v tem trenutku ocenim kaj se bo zgodilo. Upam samo, da bo prevladal razum," je dejal Arčon in poudaril, da ni nujno, da bi gradbeno dovoljenje pridobili do konca leta, pač pa to, da mora biti projekt končan do konca leta 2015.

Deli novico: