RAZDELILI BODO 200.000 EVROV: Koprski občinski svet potrdil odlok o omilitvenih ukrepih za zmanjšanje vplivov pristanišča

Koper

Koprski občinski svet je na današnji seji potrdil predlog odloka o dodeljevanju nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov koprskega pristanišča. Na podlagi odloka bodo na občini pripravili razpis, ki bo določal način delitve 200.000 evrov, kolikor bo Luka Koper letno namenila za izvajanje omilitvenih ukrepov. Odlok so svetniki potrdili brez glasu proti.

Kot so pojasnili na torkovi novinarski konferenci, bo mesto Koper pri tem glede na bližino pristanišču razdeljeno na tri vplivna območja. Višina nepovratnih sredstev, ki jih bodo občani lahko pridobili, bo opredeljena v javnem razpisu, in sicer tudi glede na vrsto posameznega ukrepa. Pri tem bo denimo imela prednost celovita prenova objekta pred parcialnimi ukrepi. Upravičenci bodo deležni financiranja v višini najmanj 50 odstotkov za posamezni ukrep. Sredstva bodo prebivalcem dodeljevali v prihodnjem letu.

Gre za implementacijo dogovora med mestno občino in Luko Koper o izvajanju omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje, v prvi vrsti hrupa. Pri tem bo Luka v petih letih dala na razpolago skupno milijon evrov.

Alan Medveš (Levica) je v današnji razpravi opozoril, da hrupno onesnaževanje pristanišča prizadene širše območje, kot je opredeljeno v odloku, zato bi bilo v prihodnje smiselno zajeti tudi druga območja okoli pristanišča. Ob tem v Levici menijo, da bi bilo smiselno upoštevati tudi socialni položaj upravičencev do financiranja. Kot je pojasnil pooblaščenec za vodenje urada za okolje in prostor Matjaž Marsič, bodo v okviru javnega razpisa preučili tudi to možnost.

Med drugim so svetniki po skrajšanem postopku sprejeli odlok, s katerim so javni zavod Center mladih Koper preoblikovali v nov Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Namen zavoda bo pospeševanje in enoten razvoj ter promocija turizma, kulture in kulturne dediščine ter za izvajanje programov in interesnih dejavnosti za mlade in druge uporabnike na območju občine. Tekom razprave so nekateri svetniki sicer opozorili na (ne)primernost umestitve sedeža zavoda v Pretorsko palačo.

Občinski svet je sprejel tudi spremembo načrta razvojnih programov mestne občine do leta 2022, ki pomeni podlago za prijavo na pridobitev evropskih sredstev iz naslova mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Spremenjen načrt med drugim vključuje tudi projekt mobilne (vertikalne) povezave Markovec. Investicija v dvigalo med Markovim hribom in obalo je ovrednotena na 2,44 milijona evrov. Kot je navedel vodja samostojne investicijske službe Petar Ziraldo, je v okviru projekta predvideno poševno dvigalo, ki bo povezalo obalno kolesarsko stezo in kolesarsko stezo na Markovcu ter s tem prispevalo k izboljšani mobilnosti v Kopru.

Projekt vertikalne povezave oz. dvigala je nastal še pod županovanjem Borisa Popoviča in je sprva predvidel nadgradnjo dvigala v več kot stometrsko stolpnico. Zdajšnje vodstvo občine je projekt v takšni obliki opustilo, saj je ocenilo, da je predimenzioniran in za občino bistveno predrag.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  17 .11. 2019 ob  09: 16
@frikofrkic

Vprašaj zaposlene na Marjetici Koper, kako dihajo pod Bržanovim sosedom Alfredom Drašćićem. Nesposoben in hudoben lažnivec iz zavoda za zaposlovanje. To je strokovno kadrovanje Bržana? Sramota!!!
frikofrkic |  15 .11. 2019 ob  17: 38
Tine, kaj bluziš? Niste še končali volilne kampanje? Ljudje danes normalno dihajo.
Tine |  14 .11. 2019 ob  22: 09
Bržan, izneveril si vse, ki smo volili zate. Si slabič in lažnivec. Zate smo volili, ker smo hoteli boljše življenje v občini, izkazal si se kot dosti slabši in bolj pokvarjen od prejšnje politične opcije. Da te ni sram se sploh prikazati pred nami občani Kopra.