PRVE OKUŽBE V GORIŠKEM VARSTVENO DELOVNEM CENTRU: Virus vdrl še v tolminsko enoto Doma upokojencev Podbrdo

Goriška

V Varstveno delovnem centru (VDC) Nova Gorica je po zadnjih podatkih okuženih deset zaposlenih in deset njihovih oskrbovancev in uporabnikov. Do sploh prve okužbe je prišlo tudi še v zadnjem od 12 domov za starejše v tej regiji, in sicer v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

Kot je po navedbah regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko povedala vodja tolminske enote Marjeta Tuta, je bila potrjena okužba pri eni stanovalki, ki je bila takoj premeščena v rdečo cono znotraj doma. Pri drugih dveh stanovalkah sta bila pozitivna hitra testa (rezultate PCR testov še čakajo) in sta bili nameščeni v sivi coni.

Vse tri stanovalke so bile prejšnjo nedeljo cepljene s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Sicer pa se je v domu cepila velika večina ob 132 stanovalcev.

Po prvi ugotovljeni okužbi so v domu aktivirali vse sile, da bi preprečili morebitno širjenje virusa. Urejajo rdeče cone, pri večini zaposlenih in 15 stanovalcih so danes opravili testiranja s PCR testi, vse ostale oskrbovance pa bodo testirali v četrtek. Kako je prišlo do vnosa virusa v dom, doslej še niso ugotovili. Je pa bilo in je še vedno veliko okužb tudi v Tolminu.

V zadnjih nekaj dneh se je ugodna epidemiološka slika na Severnoprimorskem za pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev precej spremenila oziroma poslabšala. Na udaru sta predvsem občini Ajdovščina in Vipava, veliko število aktivnih okužb pa je tudi v občini Kanal ob Soči.

Sicer pa so v Tolminu in Novi Gorici danes začeli tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. V Novi Gorici so jih opravili 246, pozitivnih jih je bilo 18 (7,3 odstotka), v Tolminu pa je bilo vseh 55 odvzetih brisov negativnih. Jutri začenjajo s testiranji tudi v Ajdovščini in Idriji.

V splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici je trenutno 25 covidnih bolnikov, od tega jih je pet na intenzivni enoti, štirje pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku Psihiatrične bolnišnice Idrija je v oskrbi ena oseba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija