PRŠICE IN MIKROORGANIZMI V POSTELJNINI: Kdaj pospraviti posteljo in kako pogosto prati rjuhe?

Trendi

Če živite v velikem gospodinjstvu, je pogosto pranje posteljnine pravi izziv. Če tega ne počnete dovolj pogosto, pršicam in mikroorganizmom omogočate popolno podlago za razmnoževanje. Pršice se hranijo z mrtvimi celicami človekove kože, ki jih najdemo v posteljnini.

Ko pomislimo na pršice, pomislimo na alergije, astmo in kožne ekceme. Iztrebki pršic vsebujejo alergen, ki lahko povzroči katerokoli od naštetih zdravstvenih stanj. V povprečju naj bi bila optimalna pogostost pranja odej in prešitih odej enkrat do dvakrat tedensko, posebej če ima kateri od družinskih članov težave z alergijo. Operite jih na 60 stopinj Celzija ali več, saj bodo pri nižjih temperaturah pršice preživele.

Tudi plišaste igrače perite na 60 stopinj Celzija minimalno, vsak mesec. Proizvajalci običajno priporočajo pranje pri nižjih temperaturah. Postavite igrače v plastično vrečko in za 12 ur v hladilnik, preden jih operete.

Prav tako ni priporočljivo pospraviti postelje takoj, ko vstanete. Med spanjem se znojimo, toplota pa je idealna za pršice. Priporočljivo je, da posteljnino prezračimo na odprtem oknu in šele kasneje pospravimo posteljo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .09. 2019 ob  15: 15
po moje so alergije od preveč pranja in umivanja z vsemi možnimi praški, mili, geli....s katerimi nam perejo možgane !!!!!!