PROTIKORONSKI ZAKON DANES NA ŠIRŠI KOALICIJSKI VRH: V državni zbor morda že jutri

Slovenija

Ministri in koalicijski poslanci bodo na današnjem srečanju v Cankarjevem domu po pričakovanjih razpravljali o obširnem interventnem zakonu za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu za ublažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Medtem bo kolegij predsednika DZ določil časovnico izredne seje DZ, na kateri bodo sredi tedna obravnavali zakon.

Protikoronski zakon je vlada po dvodnevnem zasedanju potrdila v soboto pozno zvečer in ga po nujnem postopku poslala v DZ. Kolegij predsednika DZ bo časovnico izredne seje, na katerem bodo poslanci potrjevali zakon, določil danes zjutraj.

Plenarno zasedanje bo po zdajšnjih načrtih v sredo. Je pa že slišati za nekatera prizadevanja, da bi sejo izpeljali celo dan prej, torej v torek. V tem primeru bi moral zakonski predlog matični parlamentarni odbor za finance obravnavati že danes.

Tudi o tem, kako bo potekala seja, ali bodo upoštevali še kakšna dopolnila, ki bodo bržkone vložena v parlamentarnem postopku, bodo verjetno na današnjem srečanju spregovorili ministri na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo in poslanci koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Predsedniki koalicijskih strank so ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, težke tri milijarde evrov, sicer predstavili na nedeljski novinarski konferenci. Glede na sprva začrtane smernice so krog upravičencev do pomoči še razširili in zagotovili, da ne bodo pozabili na nikogar. Gre za prvi paket pomoči, vlada pa se je že lotila tudi priprave drugega.

Medtem je vlada še zaostrila ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Po zadnjih dostopnih podatkih se je število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji povzpelo na 730.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija