JANŠA JE POTRDIL: Vlada že obravnava dodatno zaostritev omejitve gibanja

Slovenija

Janša je popoldne na novinarski konferenci povedal, da vlada prav zdaj odloča o delni zaostritvi omejitve gibanja. "Vendar tudi to ne bo pomagalo, če teh omejitev ne bomo vsi upoštevali. Kajti tisti, ki omejitev ne upoštevajo, ogrožajo tiste, ki jih upoštevajo," je opozoril. Vlada je odlok o prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah sprejela 19. marca.

Čeprav je sprva kazalo, da prebivalci odlok o omejitvi gibanja zaradi epidemije novega koronavirusa večinoma spoštujejo, pa je ta konec tedna pokazal na številne kršitve. Vlada zato prav zdaj na dopisni seji odloča o dodatnih zaostritvah tega ukrepa, je povedal premier Janez Janša.

Premier je ob tem poudaril, da najtežje obdobje spopada z epidemijo šele prihaja. "V naslednjih tednih bodo na preizkušnji naša odgovornost in solidarnost do zdravstvenega osebja in obolelih," je dodal. Državljane je pozval, naj bodo solidarni tudi do najbolj izpostavljenih. Vlada se trudi, da bi jim namenila posebno varstvo, ta pristop pa bo v prihodnje še stopnjevala, je zatrdil.

V tem smislu je ponoči sprejela vrsto ukrepov za pomoč državljanom in gospodarstvu in jih združila v predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni covid-19. Tega je že poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. Ukrepi naj bi veljali od 1. aprila do 31. maja z možnostjo podaljšanja vseh ali le nekaterih ukrepov do 30. junija, je povedal Janša. 

"Paket ukrepov je težak tri milijarde evrov," je dejal in dodal, da so ukrepi namenjeni reševanju življenj, zdravja in ohranjanja drugih vitalnih zmogljivosti države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost in druge. Zakon sega na številna področja, pravzaprav na vsa tista, ki ji jih je treba nasloviti, da bomo lahko po koncu epidemije kot družba spet lahko normalno funkcionirali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija