OPOZORILO KITAJSKEGA STROKOVNJAKA: Evropejci, ne počnite te napake!

Svet

Revija Science je objavila intervju s priznanim kitajskim strokovnjakom Georgeem Gaom, seveda na temo pandemije novega koronavirusa. Kot v izčrpnem intervjuju pove generalni direktor kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, je velika napaka, ki jo delajo ljudje v Evropi in ZDA ta, da ne nosijo zaščitnih mask.

Gao je prepričan, da je socialna distanca temeljna strategija za obvladovanje nalezljivih bolezni, zlasti če gre za okužbe dihal. Državam, ki jih je prizadela svetovna pandemija, svetuje, naj poskrbijo za izolacijo oseb, okuženih z novim koronavirusom. V karanteno bi morali po njegovem tudi vsi tesni stiki bolnika. Nadalje svetuje prepoved javnega zbiranja in omejitev gibanja. Gre sicer za ukrepe, ki jih je večina evropskih držav tudi že sprejela.

Ob tem pa kitajski strokovnjak opozori na ključno napako, ki jo po njegovem delajo tako Evropa kot ZDA, in sicer, da ljudje ne nosijo zaščitnih mask. "Ta virus se prenaša s kapljicami in tesnim stikom. Kapljice pri tem igrajo zelo pomembno vlogo. Ko govorite, iz ust vedno uidejo kapljice. Zato morate nositi maske!" je prepričan Gao. Veliko ljudi ima namreč asimptomatske ali presimptomatske okužbe, torej simptomov okužbe še ne kaže, virus pa vseeno prenaša. "Če nosijo maske za obraz, lahko to prepreči, da kapljice, ki prenašajo virus, pobegnejo in okužijo druge," pravi strokovnjak. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mimi |  30 .03. 2020 ob  22: 35
-2
To niso naši govorili... To so bila navodila WHO... Katere se cel svet drži... Oziroma naj bi jih upoštevali... Najprej maska ja, pol da ne, pol spet ja... Zdej spet da ne... Ma dej dej sej nisi več pameten...
Lili |  30 .03. 2020 ob  10: 57
Še pred kakšnim tednom pa je nacionalni inštitut za javno zdravje..in nekateri še vedno...trdili, da maske niso potrebne...
Istriano |  30 .03. 2020 ob  07: 29
Sporočilo istrskega nestrokovnjaka: "Kitajci navadite se na higieno, predvsem na tržnicah, in ne spravljajte cel svet v nevarnost".
Ljubomir |  30 .03. 2020 ob  07: 04
da kapljice, ki prenašajo virus, pobegnejo in okužijo druge," pravi strokovnjak.
Mimi |  29 .03. 2020 ob  21: 40
Kako so zdej pametni... Svaka čast. Seveda je prav da imamo maske... Ampak njih ne skrbi za naše zdravje...tega res ne verjamem. Oni bi radi prodajali in prodrli še na ostale trge kjer niso prej mogli pridet zraven... ker namreč Kitajci so tisti ki pokrivajo 3/4 svetovne proizvodnje mask... Ko jih bodo podarjali bom mogoče drugače gledal na stvar...Meni ne bo solil pameti nekdo ki je jedel netopirje in pse in še bohtigavedi kako merdo... Žal mi je...
td |  29 .03. 2020 ob  17: 32
11
O @tiramola nima smisla izgubljat besed, drugače pa ima strokovnjak več kot prav, je pa velik problem, da mask ni dovolj niti za zdravstveni kader pa se človek počuti kot, da jim odžira njim maske, tudi, če bi jo kupil lahko kje, pa jih ni. Tukaj pa bi spet morala država nekaj naredit, da bi bile maske v trgovinah na vsakem koraku.
Opazovalec |  29 .03. 2020 ob  13: 57
18
Glede na tvojo inteligenco ki jo pokažeš tukaj spodaj bi lahko vedel da je kimono japonski .
Tiramola  |  29 .03. 2020 ob  13: 10
-21
Novinar briši tega kitajca.
Ne morem gladati teh zločincev, ki so nam uvozili bolezen Kitajski virus.
Sedaj solijo pamet celemu svetu in ponujajo rešitve.
Lahko bi se preoblekel v tiste kitajske kimone. Obleka s kravato je del evropske kulture.
Novinarji bi ga lahko spraševali samo o Tibetu, Hongkongu Afriki in milijardi državljanov ki govorijo jezik severnega Koreja.
Lp