Protestniki v Tuzli vdrli v zgradbo kantonalne vlade

Svet

Množični protesti delavcev številnih podjetij v stečaju, ki so od srede pretresali Tuzlo na vzhodu Bosne in Hercegovine, so se končali, razmere pa se po spopadih protestnikov s policijo počasi normalizirajo, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

V Tuzli so tretji dan protestov izbruhnili siloviti spopadi med policisti in protestniki, ki so nato vdrli v stavbo kantonalne vlade in začeli iz nje metati predmete. Stavba je kmalu zagorela, plamene sedaj gasijo gasilci.

Tudi spopadi se nadaljujejo, ranjeni so tako protestniki kot policaji, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena. Po nekaterih podatkih naj bi se v Tuzli zbralo približno 10.000 protestnikov.

Protesti izbruhnili zaradi množičnega odpuščanja

O spopadih poročajo tudi iz Sarajeva, kjer naj bi se protestniki spravili na policiste, ti pa so odgovorili s solzivcem. Veliko naj bi bilo huje poškodovanih tako na strani protestnikov kot na strani specialnih enot policije, večino poškodb naj bi zadali kamni. Med ranjenimi so po poročanju Fene tudi novinarji. Na prizorišču so reševalci.

Tudi v prestolnici BiH so protestniki napadli poslopje kantonalne vlade. Policija se je iz zgradbe umaknila, na območju pa so protestniki zažgali stražarske hišice in kontejnerje.

Protesti tudi v drugih mestih

Protesti so danes potekali tudi v številnih drugih mestih po državi in marsikje so se stopnjevali v nasilje. V Zenici je bila prav tako poškodovana zgradba tamkajšnje vlade, izgredi so izbruhnili tudi v Bihaću. V Jajcu in Banji Luki so protesti minili mirno, poroča Fena.

Protesti so v Tuzli izbruhnili zaradi množičnega odpuščanja delavcev, ki je posledica stečaja več podjetij. Spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili že v sredo. Aretirali so več deset ljudi, o novih aretacijah poročajo tudi danes.