PROJEKT ZA 15.000 EVROV: Je Andrej Babnik pridobil posel samo zato, ker je Zadkovićev svetovalec?

Piran

Turistično združenje Portorož (TZP) je februarja poslalo trem lokalnim potovalnim agencijam povabilo k oddaji ponudbe za izvedbo tako imenovanih študijskih tur (FAM trip) v zaledju Portoroža. Za organizacijo treh tur z imeni Taste the nature, Feel and taste the olive oil ter Taste the wines, za katere je izbrana agencija po pojasnilu TZP prejela največ 15.000 evrov z vključenim DDV, so izbrali portoroško agencijo Maestral d.o.o. In prav direktor te agencije Andrej Babnik je na zelo zanimiv način povezan z občino: je namreč tako svetovalec piranskega župana Đenia Zadkovića kot predsednik Krajevne skupnosti (KS) Portorož.

Direktor agencije Maestral Andrej Babnik (levo) je hkrati tudi svetovalec piranskega župana Đenia Zadkovića (desno).

Na naše vprašanje, kako komentirajo očitke, da gre za sum nehigieničnega poslovanja, na TZP niso odgovorili. Pojasnili so le, da ima njihovo združenje 23 članov – eden od teh je tudi agencija Maestral, in sicer od lanske pomladi – in da je naloga TZP "lajšati in pospeševati pridobitne dejavnosti članov združenja. Zato je običajno, da k sodelovanju najprej povabimo naše člane. Seveda vedno povabimo take, ki so kompetentni za izvedbo zahtevanih aktivnosti."

Na TZP molčijo o tem, koliko denarja je prejel Babnik

Ob tem niso odgovorili niti na naše drugo vprašanje, koliko denarja (od največ 15.000 evrov z vključenim DDV)  je prejel Maestral d.o.o. za izvedbo izletov. Pojasnili so le, da je bila merilo za izbor agencije "najnižja ponujena cena". Prav tako so se izognili odgovoru na naše vprašanje, ali so z Maestralom poslovali že v preteklosti.

Skopi pa so bili tudi s pojasnilom, kateri drugi dve agenciji sta se poleg Maestrala še prijavili za organizacijo tur. "Povabilo smo poslali trem lokalnim potovalnim agencijam, ki so usposobljene za izvedbo omenjenih aktivnosti. Dve od teh agencij sta članici Turističnega združenja Portorož," so odgovorili.

Portorož (foto: www.slovenia.info/Darinka Mladenovič)

Dodali so še, da je izbrani ponudnik, v tem primeru agencija Maestral, na študijske ture v zaledje Portoroža popeljal tri skupine udeležencev, in sicer: hotelirje oziroma prodajnike, turistične agente oziroma tour operatorje ter turiste. Ti so na izletih spoznavali različne lokalne produkte in ponudnike. Na dveh izletih je program predvideval udeležbo najmanj desetih, na enem izletu pa najmanj dvajsetih oseb. Izbrana agencija je morala v sklopu izletov zagotoviti "avtobusni prevoz, degustacijske storitve, kosilo, večerjo, nočitve, vodnika, spremljevalca, zavarovanje potnikov in fotografa," so še pojasnili na TZP.

Vas Padna v zaledju piranske občine (foto: www.slovenia.info/Urban Urbanc, Sportida d.o.o.)

Babnik: "Imam čisto vest, gre za poskus diskreditacije"

Za pojasnila v zvezi z očitki smo se obrnili tudi na direktorja izbrane agencije Maestral Andreja Babnika. Ta nam je v telefonskem pogovoru potrdil, da je Maestral član TZP in da "deluje že dobrih 30 let v turističnem gospodarstvu. Imamo vse potrebne licence za izvedbo takšnih zadev." Očitke, da je posel s TZP dobil zato, ker je županov svetovalec in obenem predsednik portoroške krajevne skupnosti, pa je označil za "insinuacije".

"Naše podjetje deluje skladno z veljavno zakonodajo. Glede pomislekov, ali to lahko počnem, ker sodelujem z županom, je bilo meni potrjeno, da lahko. Jaz kot podjetnik imam čisto vest, mislim, da je bil projekt transparentno izpeljan, niso izbrali samo nas, ampak so pozvali tudi ostale," je povedal in dodal, da skuša nekdo diskreditirati njegovo dobro ime kot tudi dobro ime njegovega podjetja. "To so pač neki posamezniki, gre za plod nekih osebnih obračunavanj, diskreditacij, od teh ljudi se ograjujem," je dejal Babnik.

Na TPZ niso odgovorili, kolikšno ceno je za izvedbo treh izletov ponudil Babnikov Maestral.

Na naše vprašanje, ali je njegovo podjetje Maestral d.o.o. v preteklosti že sodelovalo s TZP, nam ni ponudil jasnega odgovora oziroma se morebitnega preteklega sodelovanja ni spomnil (naj poudarimo: odgovoru na to vprašanje so se izognili tudi na TZP). "Verjetno smo že kdaj sodelovali s TZP, takšni projekti so pri nas neko običajno delo. Verjetno je tudi želja vseh članov TZP, ki smo tudi solastniki, in v interesu združenja, da se znotraj dogajajo stvari. Zakaj bi sicer imeli tako združenje?" je zaključil Babnik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  08 .06. 2019 ob  13: 26
Občani !!!
Odstavimo župana. Od te lutke ni nič !!!
Ratman |  08 .06. 2019 ob  08: 37
15.000 EUR / 3 izleti * 30 udeležencev = 250 EUR / udeleženca... To mora biti res dober izlet...
Istriano |  08 .06. 2019 ob  07: 21
Glede na kvaliteto župana in svetovalcev, bi bilo bolje, da se vsi umaknejo in dajo prostor nekomu, ki obvlada ta posel. Seveda na volitvah po izboru občanov.
poc |  07 .06. 2019 ob  12: 32
16
Rak rana Slovenije - klientelizem.