PRODAJA SAVE "NOROST, KI NAJ SE TAKOJ USTAVI": Nihče ne želi slabih lastnikov, kot so jih dobili hoteli Metropol

Slovenija

Opozicijske SD, LMŠ, SAB in Levica ob informacijah, da je delež sklada York v družbi Sava tik pred prodajo madžarskim skladom, zahtevajo nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ. Z njo želijo prodajo zaustaviti, od vlade pa zahtevati, da kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) doseže uveljavitev predkupne pravice.

Po besedah Meire Hot iz SD gre pri prodaji zaradi lastništva Save v turistični družbi Sava Turizem, ki upravlja s turističnimi objekti v Portorožu, na Bledu in v Pomurju, za prodajo celotne panoge, in za "potencialno uničenje več pomembnih strateških turističnih lokacij in destinacij".

Naloga države bi bila po njenih besedah narediti vse za zaščito teh strateških destinacij, pričakovala bi tudi, da bo vlada sledila lastnim strateškim usmeritvam, torej strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma, ki je sicer zdaj v postopku prenove, do zdaj pa je bil njen ključni del konsolidacija turističnih podjetij pod okriljem državnega lastništva v okviru turističnega holdinga, prestrukturiranje teh podjetij in nato iskanje novih lastnikov.

Hot: to je absurdno

Zdaj se, tako Hotova, zdi, da so ključni akterji dopustili, da se je država znašla v položaju, ko ji grozi izguba poslovnega deleža v tej strateški družbi. Opozorila je tudi na "absurdno situacijo", ko je na eni strani vlada turizem "dokapitalizirala" z več sto milijoni evrov davkoplačevalskega denarja za turistične bone, na drugi strani pa zdaj dopušča, da se pripravlja teren za prodajo okoli 43-odstotnega deleža sklada York v Savi.

Mediji so poročali, da je interesent za omenjeni delež konzorcij kupcev, za katerim stoji predvsem madžarski sklad Diofa Asset Management. Vpleteni naj bi imeli po medijskih navedbah povezave z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in stranko Fidesz. Po pisanju Dela naj bi se odločitve glede prodaje sprejemale v prihodnjih dneh. Namesto, da bi zvonili vsi alarmi, se pristojni izmikajo odgovorom, pravi Hotova.

Kot slab primer prodaje turističnih podjetij je navedla primer prodaje hotelov skupine Metropol hrvaški družbi Hoteli Cavtat iz skupine Liburnia, ki da se je izkazala kot zelo slab lastnik. Tudi zato je na primer piranski občinski svet v četrtek sprejel deklaracijo za zaščito slovenskega turizma, s katero zahteva, da naj bo država pri vseh nadaljnjih odločitvah o prodaji strateškega dela slovenskega turizma izredno previdna in skrbna ter pri vseh ključnih odločitvah upošteva usmeritve in pričakovanja širše lokalne skupnosti.

Golubović: nekaterih gre za čisti biznis in nič drugega

"Slovenija ni odprta tržnica, slovenski turistični biseri in ljudje niso poceni blago," pravi Hotova. Opozicija želi z zahtevo za sklic seje komisije pozvati, da se "ta norost nemudoma ustavi", terja pa tudi jasne odgovore od pristojnega ministra Zdravka Počivalška. Temeljni predlagani sklep je, naj vlada kot skupščina SDH takoj uveljavi predkupno pravico pri prodaji Yorkovega deleža v Savi. SDH ima sicer v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kapitalska družba pa 28-odstotnega.

Po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića je vlada javnost skoraj dve leti prepričevala, kako pomemben je turizem, zdaj pa je skupaj s SDH "pokazala to, da gre nekaterim posameznikom za čisti biznis in nič drugega".

V medijih so se namreč pojavile informacije, da je bil dogovor med SDH in Yorkom za nakup deleža že praktično sklenjen, a do njega nato nepojasnjeno ni prišlo in k Yorku naj bi pristopili omenjeni interesenti. Po nekaterih informacijah naj bi se posel z Yorkom miniralo načrtno.

Glede uveljavitve predkupne pravice za Yorkov delež, ki jo imajo državni lastniki, so bili v SDH v zadnjih dneh v pojasnilih skopi, je pa "prizadevanje", da jo bo SDH izkoristil, napovedal Počivalšek. A časnik Dnevnik je pred dnevi poročal, da bi utegnila država ostati celo brez te pravice, saj je York lastnik deleža prek posebne družbe, sklad pa bi jo lahko prodal kot celoto.

Bi lahko SDH in Kad prodala še državni delež v Savi?

Golubovič omenja tudi pisanje medijev o zanimanju madžarskih vlagateljev za družbo Istrabenz Turizem, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank, in ocenjuje, da gre očitno za "plačevanje izstavljenih računov". Boji se, da bi lahko nastal madžarski, ne slovenski turistični holding.

Vojko Starovič iz SAB ob nekaterih informacijah, da bi lahko SDH in Kad v nadaljevanju prodala še državni delež v Savi, kar omogoča nedavno sprejeti letni načrt upravljanja SDH, ne razume, da se o tem sploh razmišlja. "Se sploh zavedamo, kaj turizem pomeni za Slovenijo?" poudarja.

Po njegovih besedah pomeni prepoznavnost, na tisoče delovnih mest, prodajo doma pridelane hrane in pijače. Gre za "identiteto slovenskega človeka in slovenske zemlje". "Bodo na naši zemlji našo identiteto ponujali Madžari?" se sprašuje.

V Levici medtem po besedah Mihe Kordiša ne podpirajo niti prvotnega načrta, da se turistična podjetja konsolidira, da bi se jih nato privatiziralo. Turizem je strateška panoga, a delovne razmere v panogi so zelo slabe, veliko je prekarnega dela, turizem pa se zdi prepuščen samemu sebi. S privatiziranimi podjetji se zelo hitro preide v izčrpavanje in hudo obremenjevanje okolja z minimalnimi pozitivnimi učinki za preostanek družbe, poudarja poslanec.

Zato bi v Levici pričakovali, da se s to strateško panogo upravlja strateško. To lahko po njihovem prepričanju zagotovita le država in javno upravljanje teh podjetij ob sodelovanju zaposlenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  29 .01. 2022 ob  11: 29
-3
Hot prodajaj nebuloze svojim partijskim veljakom, narkodilerjem in skurjencem...saj samo še taki volijo za vas. Kaj pravi stric Vejsil...a je koke še na mizi?
vseved |  28 .01. 2022 ob  20: 20
Kdo bo ustavil prodajo? Nemec? Šarec?