PRIVOŠČITE SI POPOLDANSKI SPANEC: To je razlog, zakaj je koristen

Trendi

Če se popoldan radi uležete k počitku, imate za kar polovico manj možnosti, da vas zadeneta infarkt ali kap, pravijo strokovnjaki. A pozor, popoldan lahko zaspite le enkrat do dvakrat na teden.

Kot je pokazala švicarska študija, imajo ljudje, ki si enkrat do dvakrat na teden privoščijo popoldanski spanec, le polovične možnosti, da bi jih zadela kap ali infarkt. To pa ne velja za tiste, ki se k popoldanskemu počitku uležejo bolj pogosto ali kar vsak dan, piše Daily Mail.

Študija, ki so jo izvedli na švicarski univerzi, je obsegala 3400 oseb med 35 in 75 letom starosti, njihove spalne navade in vpliv na zdravje pa je spremljala kar pet let. V tem času so zabeležili 155 kapi ali infarktov, le-teh pa je bilo bistveno manj pri tistih, ki so si do dvakrat tedensko privoščili popoldanski počitek.

Pomanjkanje spanca povzroča aterosklerozo, pri kateri gre za proces odlaganja maščob v steno arterij in mašenje teh žil, ki iz srca dovajajo kri vsem organom v telesu. Strokovnjaki pravijo, da je najbolje spati osem ur na noč, s popoldanskim spancem pa lahko nadoknadimo, če smo spali manj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija