PRIJELI NASILNO IN TATINSKO NEGOVALKO STAREJŠIH IZ IZOLE: Koprski kriminalisti iščejo oškodovance (FOTO)

Kronika

Koprski kriminalisti so kazensko ovadili 65-letno Izolanko, zaradi nasilja nad starejšimi osebami, pri katerih je delala kot negovalka. Polega tega je svojim žrtvam kradla denar in nakit.

Ukraden nakit

Kot so sporočili iz PU Koper, je 65-letna Izolanka delala kot negovalka pri več starejših ljudeh. Svoje delo pa je zlorabila za to, da jim je pokradla nakit in denar. V najmanj enem primeru je po ugotovitvah koprskih kriminalistov nad eno od oskrbovank izvajala tudi nasilje.

Kriminalisti so Izolanko kazensko ovadili zaradi več velikih tatvin, za kar ji grozi do pet let zapora, pa tudi zaradi nasilništva, za kar ji grozi dve leti zapora.

V njenem stanovanju so opravili hišno preiskavo, med katero so zasegli ukraden nakit.

Koprski policisti pozivajo vse oškodovance, ki jih omenjena Izolanka morda še okradla ali bila do njihovih svojcev nasilna, da pokličejo 113 ali se oglasijo na najbližji policijski postaji in podajo prijavo.

Davor Tozan iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper je v izjavi za javnost pojasnil, da so do zdaj prejeli prijave treh oškodovancev, in sicer v vseh treh primerih za tatvine, v enem pa tudi za nasilništvo. Osumljenko so policisti zaradi podobnih dejanj že obravnavali, nazadnje leta 2021.

Ukradeni nakit, katerega vrednosti še niso ovrednotili, hranijo na koprski policijski postaji. Oškodovance pozivajo, naj se zglasijo na policiji zaradi prepoznave predmetov.

Hčerka oškodovanke dogodek posnela

"Očitno sta policija in tožilstvo zelo resno vzela zadevo nas sedem ovaditeljev, saj tudi gre za zelo resno zadevo - trpinčenje ostarelih, nemočnih oseb in tatvine starostnikom. Hiter odziv policije in tožilstva me zelo veseli in bi to morala biti utečena praksa. Je lahko še kaj bolj zavržnega od zlorabljanja nemočnih in okoriščanja na njihov račun?! To lahko vehementno trdim, saj sem njeno ravnanje posnela.

Moja mama je še vedno prestrašena in vsakodnevno sprašuje, ali bo k njej spet prišla 'tista grozna'. Ko podoživlja, kar ji je bilo storjeno, se začne tresti in joče. K sreči smo zavržna dejanja oskrbovalke dokaj hitro odkrili, da mora biti nekaj narobe smo opazili, ker je mama med govorom začela šepetati. Ko sem prišla na obisk, se me je oklepala, ko sem odhajala ji je šlo na jok. Potem mi je nekega dne rekla, 'veš, kako hudo je, me je trikrat udarila po glavi in me z glavo potisnila v jogi. Mislila sem, da se bom zadušila, da je konec'. Oskrbovalko sem soočila z maminimi besedami, zagnala je pravo holivudsko predstavo. Nisem imela dokaza, potem pa sem potihoma prišla v hišo in posnela, kako nadira in žali mamo. V istem hipu sem jo odslovila in jo kazensko ovadila. Mama je doživela globoko travmo in ima posledice. Je nezaupljiva, razdražljiva, prestrašena, pogosto izbruhne v jok, težko zaspi, kar se prej ni dogajalo. Konsistentno/dosledno pove vedno isto zgodbo o trpinčenju. Da tako hude travme ne morejo biti izmišljene je potrdila tudi psihiatrinja. Na konstantno nadiranje mame so nas nato opozorili še sosedje. Vsem svojcem, ki svoje najdražje zaupajo oskrbovalcem, v bistvu tujcem, bi svetovala, naj dobro preizkusijo prišleka, naj bodo pozorni na pretirano prijaznost, osladnost, objeme ali poljube in pretirano sladke besede ali pomanjševalnice namenjene starostnikom. Pozorni naj bodo tudi na samohvale oskrbovalcev. Ker oseba, ki smo jo ovadili, je denimo mojstrica manipulacije, lažno se predstavlja kot diplomirana medicinska sestra, verjetno z namenom, da bi si povečala možnost zaposlitve. In seveda kamere. V osrednje prostore, spalnico starostnika … Dragocene predmete, bančne kartice ... naj umaknejo iz stanovanja, prav tako naj staršem ne puščajo velikih vsot denarja," nam je opisala znana primorska novinarka Eugenija Carl, žrtev nasilja je bila njena mama.

A kar je še huje, po nekaterih informacijah naj bi se Izolanka pred obtožbami umaknila v tujino oziroma v zamejstvo, kjer naj bi še naprej ponujala svoje usluge negovalke tako v italijanskem zamejstvu kot na Avstrijskem Koroškem. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  04 .02. 2023 ob  08: 48
Odvetnik negovalke pravi, da je gospa nedolžna. Ja, enkrat je bila, g. ODVETNIK...
SkateBordKite |  04 .02. 2023 ob  07: 01
Imate vse na Slovenkih novicah
SkateBordKite |  04 .02. 2023 ob  06: 56
Svetlana Kutin je ta zenska ki je kradla in pretepala! Cela familija je v kriminalu