PREVERILI SMO, ALI GOVORICE DRŽIJO: V kateri obalni občini izrečejo največ glob zaradi napačnega parkiranja?

Koper

Na družbenih omrežjih leti vedno več očitkov na račun občinskih redarjev, največ kritik pa so v zadnjem času deležni v izolski občini. Nazadnje v začetku avgusta, ko smo pisali o obtožbah občana, da naj bi tamkajšnji redarji samo polnili proračun. Pridobili smo podatke, ki razkrivajo, katera redarska služba na Obali napiše največ glob. 

Izolski redarji so že dolgo časa na udaru. Že nekaj let, tudi še pod vodstvom nekdanjega izolskega župana Igorja Kolenca, občani na družbenih omrežjih izkazujejo nezadovoljstvo nad pretiranim kaznovanjem. Kroži celo govorica, da samo polnijo proračun občine. Ali je to res?

Pridobili smo podatke obalnih občinskih redarstev, ki smo jih primerjali glede na število prebivalstva. Pri tem je potrebno poudariti, da je izolska edina obalna občina, ki poleg glob za nepravilno parkiranje, kaznuje tudi prehitre voznike, in še, da sta občini Piran in Ankaran združeni pod eno redarstvo.

V izolski občini so v letošnjem letu izdali 4-krat več glob v primerjavi s koprsko občino, ki ima po podatkih Statističnega urada za leto 2015 največ prebivalcev na Obali. Občinsko redarstvo Mestne občina Koper (MOK) je letos izdalo 4364 glob zaradi napačnega parkiranja in 1643 pisnih opozoril. Glede na število prebivalcev so tako v največji občini na Obali izdali povprečno 0,09 kazni/prebivalca, v izolski 0,47 kazni/prebivalca, v Piranu oz. Ankaranu pa 0,17 kazni/prebivalca. Če odštejemo globe za prehitro vožnjo, ki jih poberejo izolski redarji, je število kazni za ostale prekrške še vedno najvišje v izolski občini, saj znaša 0,22 kazni/prebivalca.

Koliko denarja se zaradi glob izteče v občinske blagajne?

V letošnjem letu so v izolski občini redarji izdali 7501 glob, od tega 3945 za prekoračitev hitrosti in 3556 za ostale prekrške. Pri tem je prihodek iz naslova glob znašal 469.344 evrov, in sicer 370.284 evrov za prekoračitev hitrosti in 99.060 evrov za ostale prekrške. Medtem je v koprski občini v proračunsko blagajno zaradi izrečenih glob za nepravilno parkiranje letos padlo 322.000 evrov, v Piranu oz. Ankaranu pa 97.836 evrov od 3631 izrečenih kazni.

Na koprskem občinskem redarstvu ter Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Občine Piran in Občine Ankaran so nam posredovali še podatke, koliko prekrškarjev globe plača v roku in koliko jih morajo izterjati. Pri prvem so nam pojasnili, da je bilo od 1. januarja do 1. avgusta plačanih 2776 obvestil o prekršku v skupnem znesku 101.740 evrov, izterjanih glob je bilo 676 v skupnem znesku 32.912 evrov, kršitelji pa so podali 82 ugovorov. Pri drugem pa so zabeležili 77 odstotkov tistih, ki so kazen plačali v roku, 23 odstotkov glob pa so bili primorani izterjati.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .08. 2019 ob  14: 03
Redarje bi morali poslat nad lastnike psov
Lili |  21 .08. 2019 ob  10: 31
Ma meni vsa ta represija mi gre na bruhanje. Npr. v Izoli so naredili tisto cesto s kolesarsko narisano na njej, po kateri lahko voziš če ni gor kolesarja...bolj neumne rešitve svet še ni vidu. Potem omejitev na 40 km po celem mestu, tudi na obvoznici je res ena velika bala, namenjena samo in le kasiranju...
V Kopru je urejeno ok. Lastniki lokalov pa bi morali imeti za dostavo dovolilnico in s tem ni nič narobe, ravno obratno.
mente |  21 .08. 2019 ob  10: 26
Ja sigurno so dali toliko kasni vecinoma turisto.....redarij iz kopra samo krozijo okoli z avtom, in v center koper sploh ne pridejo ker ne morajo se vozit z avtom. So rekli da bojio bili z kolesom ampak kje pa so? Last niki lokalov lahko delaj ker ces z avtom ker vejo da pol redarij dobijo zastojn kave, malice.... tako prosim koprska redarska sluzba bodite malo resni hvala.