PRESENEČENI BOSTE: Zelenjava, ki jo morate jesti surovo

Trendi

Surova zelenjava ohrani naravne encime in hranila, vključno z vitamini, minerali in antioksidanti, ki jih segrevanje lahko ogrozi. Obenem vsebuje tudi več vlaknin in vode, kar pomeni, da boste dlje časa siti. Posledično je odličen prigrizek za tiste, ki želijo izgubiti težo in doseči svoje fitnes cilje, pravi Ashleigh Tosh, strokovnjakinja za prehrano pri Prepped Pots. To je zelenjava, ki jo je še posebej priporočljivo jesti surovo.

Paprika

Poleg vitamina C, paprika vsebuje tudi vitamin B6, folno kislino, rdeča in zelena paprika pa še vitamin E in vitamin K, od mineralov pa ima največ kalija. Vitamin B6 in folna kislina sta prav tako podpora imunskemu sistemu, vitamin E ima antioksidativen učinek, vitamin K pa pripomore k ohranjanju zdravih kosti.

Brokoli

Je vir vitamina A, B2 (riboflavina), B6 (piridoksina), B5 (pantotenske kisline) in minerala mangana. Bogat je s kromom, vitaminom C, folno kislino, največ pa vsebuje vitamina K, pri čemer 100 g brokolija pokrije 238 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Vsebuje tudi polifenole, flavonoide, karotenoide, glukozinolate in številne druge spojine, ki imajo ugoden vpliv na zdravje.

Česen

Raziskovalci so včasih mislili, da je za njegove učinke, kakor tudi za neprijetni vonj, odgovorna spojina alicin, ki sodi med rastlinske antibiotike. Danes se ve, da so v česnu, poleg alicina, še druge žveplo vsebujoče spojine, ki naj bi česnu – skupaj z alicinom, dajale značilni vonj in okus, dobre antioksidativne lastnosti – najverjetneje pomagale pri zniževanju holesterola in visokega krvnega tlaka, preprečevale prehlad, zmanjševale tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, delovale preventivno proti nekaterim vrstam raka, krepile imunski sistem itd. Česen ima tudi visoko vsebnost selena v primerjavi z ostalimi rastlinami.

Čebula

V vsebnosti hranil in polifenolov obstajajo velike razlike med sortami čebule, pri čemer ima rjava čebula najvišjo vsebnost flavonoidov, rdeča pa antocianinov. Najvišjo vsebnost vitamina C ima rdeča čebula, medtem ko pri drugih čebulah prednjačita piridoksin (vitamin B6) in biotin (vitamin B7). Vsebnost hranil je višja v središču čebulice in se zmanjšuje od znotraj navzven.

Sladki krompir

Sestava sladkega krompirja spominja na navadni krompir, z izjemo visoke vsebnosti vitamina A oz. beta-karotenov, ki dajejo gomoljem značilno oranžno barvo. Sladki krompir v 100 g vsebuje kar približno 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki je pomemben za ohranjanje vida, zdravje kože in sluznic ter delovanje imunskega sistema. V primerjavi z navadnim krompirjem sicer vsebuje več vitamina C, prehranskih vlaknin ter sladkorjev in nekoliko manj bakra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija