PREPRIČAJTE SE, DA STE KUPILI PRISTEN MED: S temi triki lahko prepoznate razliko

Trendi

Zagotovo niste vedeli, da je vsaka tretja žlica hrane na svetu odvisna od opraševanja, da se od 20.000 vrst čebel samo ena širše uporablja za komercialno proizvodnjo medu, da ena sama medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere eno dvanajstino čajne žličke medu in da za kilogram medu morajo čebele obleteti štiri milijone cvetov in preleteti štiri dolžine ekvatorja! Predelane in pasterizirane različice vsebujejo bistveno manj hranil in bistveno več sladkornih sirupov, melase, koruznega sirupa in pa tudi drugih ojačevalcev okusov in konzervansov. Zato je pomembno, da prepoznate razliko med pravim medom in utekočinjenim sladkorjem.

Med, ki ga kupite v trgovini, naj bi bil stalno tekoč, brez kristalov. Zato morajo medarji, v zavoljo prodaje svojega medu, med prekuhati. S tem pa potrošniki v trgovini kupujejo le kvaliteten sladkor. Ker medarji prekuhavajo med, s tem pri pregrevanju nad 80 stopinj Celzija popolnoma uničijo zdravilnost medu.

Poleg tega, da pravi med na človeka deluje antibakterijsko in protivirusno, pa obstaja še kar nekaj prednosti, ki jih med prinaša z uživanjem. Med je človeku najboljši prijatelj v času prehlada, ko je prisoten kašelj in boleče grlo. Prav tako pa so ga v Indiji, ajurvedski medicini, uporabljali za izboljšanje vida, uravnavanje telesne teže, zdravljenje impotence in astme ter diareje in vrtoglavice. Med drugim pa naj bi med prav tako uravnaval krvni sladkor, vendar samo takrat, ko se uporablja pristen in pravi med.

Preizkusi, ki jih lahko opravite doma

Preizkus 1

Na prst kapnite malo medu in spremljajte, če se bo ta razlil ali pa bo ohranil svojo prvotno obliko. Torej, če se bo med razlil po vašem prstu, ste lahko prepričani, da to vsekakor ni pravi med, saj bi v primeru pravega medu ta ohranil svojo prvotno obliko.

Preizkus 2

Kozarec napolnite z vodo in nato vanj dodajte žlico medu. Med, ki je bil predelan s sladkorji, se bo stopil v vodi, medtem ko se bo pravi med le usedel na dno kozarca.

Preizkus 3

Ali ste vedeli, da je pravi med vnetljiv? Vzemite suho vžigalico in jo pomočite v med. Nato z vžigalico podrgnite vzdolž škatle. Če bo vžigalica vzplamtela, pomeni, da je ta med narejen brez dodanih sladkornih sirupov, saj tako ne bo prisotne vlage.

Preizkus 4

Žličko medu dajte v kozarec in nato dodajte malo vode. V vodo pa prav tako dodajte tudi 2-3 kapljice kisa, vse skupaj premešajte in od dve do tri minute opazujte mešanico vode, kisa in medu. Če se bo mešanica spenila, pomeni, da je ta med prišel iz tovarne in ne iz čebelnjaka, kakor pravi med.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Maestral30knots |  18 .07. 2022 ob  12: 44
@Marko res je. Razen v primeru ko med stoji nekaj časa in potem kristalizira. Ampak to je še vedno vse ok za jest in vse samo razlije se ne več. Segrejes na 40C in evo tekoč med.
Marko |  18 .07. 2022 ob  10: 11
Vsak med se razlije. Ko čebelar nabira med le-ta teče iz satovja. Ne razumem kaj je avtor hotel povedati s prvim preizkusom: "če se bo med razlil po vašem prstu, ste lahko prepričani, da to vsekakor ni pravi med". Med je tekočina z vioko viskoznostjo, torej v vsakem primeru se razlije.
Maestral30knots |  17 .07. 2022 ob  17: 31
Aha ki v trgovini lahko vse te teste opravimo ajQuery112308338329657581103_1658071809570 Odpremo med in ga preizkusimo??
Dalec najboljsa varianta je, kupit med od poznanega cebelarja
manemebasat |  17 .07. 2022 ob  14: 29
10
In vse, ki prodajajo falš med, kaznovat!