Prenehanje kajenja izboljšuje mentalno zdravje kadilcev

Zdravje

Študija britanskih raziskovalcev o zdravju kadilcev je pokazala, da se je mentalno zdravje kadilcem, ki so se tobaku odpovedali, izboljšalo celo do te mere, da je učinek prenehanja kajenja podoben učinku antidepresivov.

Raziskovalci so študijo opravili na podlagi že objavljenih študij in vprašalnikov, na katere so odgovarjali kadilci, preden so poskušali nehati kaditi in po tem. Ugotovili so, da so pri nekdanjih kadilcih opazili zmanjšanje depresije, tesnobe in stresa, pa tudi vse splošno boljše počutje in bolj pozitiven pogled na življenje. Vodja raziskovalcev Gemma Taylor iz Univerze v Birminghamu upa, da bodo rezultati študije spremenili splošno razširjeno mnenje o kajenju. "Splošno prepričanje je, da je kajenje dobro za mentalno zdravje, da kajenje zmanjšuje stres, da sprošča. In takšne mite je težko izkoreniniti," je dejala.

Mentalno stanje kadilcev namreč niha in je odvisno od vsebnosti nikotina v telesu. Ker se občutek sproščenosti pojavi takoj, šele nato pa sledijo občutki tesnobe, depresije ali vznemirjenja, kadilci te simptome pripišejo drugim faktorjem in ne tobaku. "A študija je pokazala, da se mentalno zdravje izboljša, ko je telo očiščeno nikotina," je še pojasnila Taylorjeva.

Kajenje je danes sicer povezano s številnimi boleznimi. Ne povzroča le raka na pljučih. Med drugim lahko povzroča tudi za slepoto, diabetes in bolezni srca.

Deli novico:

Drago |  14 .02. 2014 ob  22: 29
-1
Seveda, so pa kadilci manj agresivni, ker takoj ko se premočno razburijo začnejo kašljati. Kašelj pa je sproščanje živcev. Ne kadilci pa se ta čas, ko kadilci kašljajo ti prepirajo in robantijo. Kadilci so tudi bolj nežni ljubimci, ker nimajo toliko kondicije in ne kažejo ljubezen s telesno silovitostjo temveč se seksu posvetijo z večjo čustvenostjo, saj ta povzroči pri partnerjici nekadilki obratni učinek in je potem ona bolj silovita. .